MİGREN BAŞ AĞRISINDA GIDA VE GIDA KATKI MADDESİ TETİKLEYİCİLERİ


Gökçe S., Ceren Akgör M. H., Vurallı D., Taşdelen B., Gültekin F., Belen H. B.

58. Ulusal Nöroloji Kongresi, Antalya, Turkey, 19 - 24 November 2022, pp.765

  • Publication Type: Conference Paper / Summary Text
  • City: Antalya
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.765
  • Gazi University Affiliated: Yes

Abstract

AMAÇ: Günlük hayatta sık tüketilen ve kişiye özgü tetikleyici gıdaların diyetten uzaklaştırılması baş ağrısı yönetimine önemli katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada günlük yaşamda baş ağrısı şikayeti yaşayan bireylerin baş ağrısı atakları ile tükettikleri gıda arasındaki ilişkiyi araştırmak, baş ağrısı tetikleyicileri hakkında farkındalık oluşturmak amaçlanmaktadır. YÖNTEM: Üç yüz beş gönüllünün katıldığı bu anket çalışmasında katılımcıların yaşı, cinsiyeti, baş ağrısı karakterisüresi-sıklığı, aura varlığı, öznel bilişsel şikayetleri ile 90 farklı gıda için tüketim davranışı ve gıda tetikleyicileri değerlendirilmiştir. SONUÇ: Katılımcıların %78’i (n=236) kadın, %22’si (n=69) erkekti ve yaş ortalaması 35,8’di. Tüm katılımcıların %86’sı (n=263) baş ağrısı, %75’i (n=230) ise migren tanımladı. Migreni olanların ise %34’ü aura tarifledi. Migreni olan bireylerin migren olmayanlara göre buğday ekmeği, tereyağı/krema, kurutulmuş sebzeler ile greyfurt ve kabak tüketiminden daha fazla kaçındıkları saptandı (p<0,05). Ayrıca auralı bireylerin aurasızlara göre sucuk, salam, pastırma, füme et gibi işlenmiş et ürünleri (p=0,008) ile hazır dondurulmuş et ve tavuk ürünleri, çilek makarna tüketiminden daha fazla kaçındıkları (p<0,05), ve bu gıdaları tükettikleri gün baş ağrısı yaşadıkları görüldü. Auralı Migren hastalarının aurasız migren hastalarına göre MigScog skalası istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p<0,001). TARTIŞMA: Katılımcıların büyük çoğunluğu migren tipi baş ağrısı tanımladı. Migren baş ağrısının tüketilen gıdalar ve gıda içerikleri ve bilişsel şikayetler ile ilişkili olduğu belirlendi. Kaçınılan ve tetikleyici olarak tanımlanan yağlı süt ürünleri, işlenmiş et ürünlerinin özellikle auralı bireyler tarafından tüketilmekten kaçınıldığı saptandı. Bireye özgü gıda tetikleyicilerinin belirlenerek gıda günlüğü oluşturulmalı ve baş ağrısı yönetimine dahil edilmelidir. Ayrıca gıda içeriğindeki hangi besin veya gıda katkı maddesinin baş ağrısını tetiklediğinin ortaya koyulması için baş ağrısına sebep olan gıdaların içerikleri ile ilgili ileri çalışmalar faydalı olacaktır.