58. Ulusal Nöroloji Kongresi, Antalya, Türkiye, 19 - 24 Kasım 2022, ss.765
AMAÇ: Günlük hayatta sık tüketilen ve kişiye özgü tetikleyici gıdaların diyetten uzaklaştırılması baş ağrısı yönetimine
önemli katkı sağlamaktadır. Bu çalışmada günlük yaşamda baş ağrısı şikayeti yaşayan bireylerin baş ağrısı atakları ile
tükettikleri gıda arasındaki ilişkiyi araştırmak, baş ağrısı tetikleyicileri hakkında farkındalık oluşturmak
amaçlanmaktadır.
YÖNTEM: Üç yüz beş gönüllünün katıldığı bu anket çalışmasında katılımcıların yaşı, cinsiyeti, baş ağrısı karakterisüresi-sıklığı, aura varlığı, öznel bilişsel şikayetleri ile 90 farklı gıda için tüketim davranışı ve gıda tetikleyicileri
değerlendirilmiştir.
SONUÇ: Katılımcıların %78’i (n=236) kadın, %22’si (n=69) erkekti ve yaş ortalaması 35,8’di. Tüm katılımcıların %86’sı
(n=263) baş ağrısı, %75’i (n=230) ise migren tanımladı. Migreni olanların ise %34’ü aura tarifledi. Migreni olan
bireylerin migren olmayanlara göre buğday ekmeği, tereyağı/krema, kurutulmuş sebzeler ile greyfurt ve kabak
tüketiminden daha fazla kaçındıkları saptandı (p<0,05). Ayrıca auralı bireylerin aurasızlara göre sucuk, salam,
pastırma, füme et gibi işlenmiş et ürünleri (p=0,008) ile hazır dondurulmuş et ve tavuk ürünleri, çilek makarna
tüketiminden daha fazla kaçındıkları (p<0,05), ve bu gıdaları tükettikleri gün baş ağrısı yaşadıkları görüldü. Auralı
Migren hastalarının aurasız migren hastalarına göre MigScog skalası istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu
(p<0,001).
TARTIŞMA: Katılımcıların büyük çoğunluğu migren tipi baş ağrısı tanımladı. Migren baş ağrısının tüketilen gıdalar ve
gıda içerikleri ve bilişsel şikayetler ile ilişkili olduğu belirlendi. Kaçınılan ve tetikleyici olarak tanımlanan yağlı süt
ürünleri, işlenmiş et ürünlerinin özellikle auralı bireyler tarafından tüketilmekten kaçınıldığı saptandı. Bireye özgü
gıda tetikleyicilerinin belirlenerek gıda günlüğü oluşturulmalı ve baş ağrısı yönetimine dahil edilmelidir. Ayrıca gıda
içeriğindeki hangi besin veya gıda katkı maddesinin baş ağrısını tetiklediğinin ortaya koyulması için baş ağrısına sebep
olan gıdaların içerikleri ile ilgili ileri çalışmalar faydalı olacaktır.