Early Estimation of Maintenance and Repair Costs of Public Service Buildings with Regression Method


Creative Commons License

Sarıkoç T., Erdal M.

13th. International Congress on Mathematics, Engineering, Natural and Medical Sciences, Nevşehir, Türkiye, 26 - 27 Ekim 2021, cilt.1, ss.100-109

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Nevşehir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.100-109
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Türkiye’de kamu yapı stoku gün geçtikçe yaşlanmakta ve mevcut binaların bakım ve onarımı için her geçen gün bütçeden önemli bir kaynak aktarılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Kısıtlı mali kaynaklar nedeniyle kamu hizmet binalarının bakım ve onarım maliyetlerinin doğru bir şekilde tahmin edilmesi gerekmektedir. Ancak, personelin iş yükü, bakım ve onarım işlerinin bünyesinde pek çok belirsizliği barındırması gibi nedenler sağlıklı bir şekilde maliyet tahmini yapılmasına imkân vermemektedir. Bu bağlamda kamu binalarının bakım ve onarım maliyetlerinin önceden doğru bir şekilde tahmin edilebilmesi hem gerçekçi bir bütçe oluşturulması için hem de işin planlama ve kontrolü için önem arz etmektedir. Bu, sadece kamu kurumunun bütçe planlamaları için değil aynı zamanda işi yapacak olan yüklenici firmalariçinde önemlidir. Bu çalışmada, regresyon analizi yöntemi ile kamu hizmet binalarının bakım ve onarım maliyetlerinin ön tahmini için modeller geliştirilmiştir. Modellerin geliştirilmesinde uzun yıllardır kullanımda olan 50 adet kamu hizmet binasına ait veriler kullanılmıştır. Kamu hizmet binalarının projeleri ve bina bilgi kartlarından yararlanılarak bina oturum alanı, kat sayısı, kullanım süresi, binayı kullanan yıllık ortalama kişi sayısı ve gerçek maliyet verileri parametre olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu parametreler kullanılarak doğrusal regresyon analizleri yapılmış ve sonuçta geliştirilen tahmin modellerinden korelasyon katsayısı R² = 0,863 olan ve seçilen tüm parametrelerin kullanıldığı model en başarılı sonucu vermiştir. Çalışma sonuçlarının, kamu hizmet binalarının bakım onarımı için planlanan ödeneklerin doğru bir şekilde ihale öncesinde belirlenmesine ve bu ödeneklerin daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılabilmesine imkân vereceği değerlendirilmiştir.

The public building stock in Turkey is getting older day by day and an important resource is needed from the budget for the maintenance and repair of existing buildings. Due to limited financial resources, the maintenance and repair costs of public service buildings need to be accurately estimated. However, reasons such as the workload of the personnel and the many uncertainties in the maintenance and repair works do not allow a reliable cost estimation. In this context, it is important to be able to accurately predict the maintenance and repair costs of public buildings both for the creation of a realistic budget and for the planning and control of the work. This is important not only for the budget planning of the public institution but also for the contractor companies that will do the work. In this study, models have been developed for the preliminary estimation of maintenance and repair costs of public service buildings with the regression analysis method. Data belonging to 50 public service buildings, which have been in use for many years, were used in the development of the models. By using the projects of the public service buildings and the building information cards, the building area, the number of floors, the usage period, the annual average number of people using the building, and the actual cost data was determined as parameters. Linear regression analyzes were performed using these determined parameters, the model with correlation coefficient R² = 0.863 and using all selected parameters, among the estimation models developed, gave the most successful result. It has been evaluated that the results of the study will allow the appropriations planned for the maintenance and repair of public service buildings to be determined correctly before the tender and to use these appropriations more effectively and efficiently.