Ayancık’taki Kültürel Varlıklarımızdan Keten Tohumu Yağı ve Doğu Kayını Kerestesinin Eğitim Araç ve Gereçlerinde Kullanımı


Creative Commons License

Kesik H. İ., Aykan R.

Sinop Kültür ve Turizm Sempozyumu / 21-24 Ekim 2021, Sinop, Türkiye, 21 - 24 Ekim 2021, cilt.2, ss.651-654

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 2
  • Basıldığı Şehir: Sinop
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.651-654
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Keten bitkisi tohumundan elde edilen bezir yağı, uygulama kolaylığı, çevre ve insan sağlığına duyarlı olması gibi sebeplerle ağaç malzemeden üretilen eğitim araç ve gereçlerinin yüzeylerinin korunmasında önemini halen korumaktadır. Oksidasyonla kuruduğu için kapalı ortamlarda kuruma süresi uzar. Aynı zamanda odun yüzeylerinde Bezir yağının parlaklığı azdır. Bu dezavantajları göz önünde bulundurarak parlaklık değerlerinin arttırılması ve kuruma süresinin kısaltılması Bezir yağına olan ilgiyi arttırabilir.

Bu çalışmada, kayın odunundan üretilen eğitim araç ve gereçlerinin yüzeylerine uygulanan solvent bazlı vernikler yerine ham ve pişmiş bezir yağı uygulamalarının parlaklık üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, ham ve pişmiş olarak iki farklı Bezir yağının selülozik tiner ile inceltilerek kayın odunu yüzeylerinde parlaklık değerlerine etkileri araştırılmıştır. Sonuç olarak, ham ve pişmiş bezir yağları ve her ikisinin de selülozik tinerle inceltilerek yapılan uygulamalarda parlaklığa etkisi istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur. Ayrıca, bezir yağlarına ait kuruma sürelerinde görsel olarak farklılıklar belirlenirken, en hızlı kuruma %10 selülozik tiner ile inceltilen ham bezir yağında tespit edilmiştir. Havalandırması az olan mekanlarda farklı incelticiler ile birlikte bezir yağının kullanılması kurumayı hızlandıracağı için önerilebilir.