Sinop Kültür ve Turizm Sempozyumu / 21-24 Ekim 2021, Sinop, Türkiye, 21 - 24 Ekim 2021, cilt.2, ss.651-654
Keten bitkisi tohumundan elde edilen
bezir yağı, uygulama kolaylığı, çevre ve insan sağlığına duyarlı olması gibi
sebeplerle ağaç malzemeden üretilen eğitim araç ve gereçlerinin yüzeylerinin
korunmasında önemini halen korumaktadır. Oksidasyonla kuruduğu için kapalı
ortamlarda kuruma süresi uzar. Aynı zamanda odun yüzeylerinde Bezir yağının
parlaklığı azdır. Bu dezavantajları göz önünde bulundurarak parlaklık
değerlerinin arttırılması ve kuruma süresinin kısaltılması Bezir yağına olan
ilgiyi arttırabilir.
Bu çalışmada, kayın odunundan üretilen
eğitim araç ve gereçlerinin yüzeylerine uygulanan solvent bazlı vernikler
yerine ham ve pişmiş bezir yağı uygulamalarının parlaklık üzerine etkilerinin
belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, ham ve pişmiş olarak iki farklı Bezir
yağının selülozik tiner ile inceltilerek kayın odunu yüzeylerinde parlaklık
değerlerine etkileri araştırılmıştır. Sonuç olarak, ham ve pişmiş bezir yağları
ve her ikisinin de selülozik tinerle inceltilerek yapılan uygulamalarda parlaklığa
etkisi istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur. Ayrıca, bezir yağlarına ait
kuruma sürelerinde görsel olarak farklılıklar belirlenirken, en hızlı kuruma %10
selülozik tiner ile inceltilen ham bezir yağında tespit edilmiştir.
Havalandırması az olan mekanlarda farklı incelticiler ile birlikte bezir
yağının kullanılması kurumayı hızlandıracağı için önerilebilir.