HEPATOSELÜLER KANSER TANILI HASTALARDA GRIM SKORUNUN PROGNOSTIK ÖNEMI


Creative Commons License

Ercan Uzundal D., Yazıcı O., Üner A., Özet A., Özdemir N.

10.Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi, Antalya, Türkiye, 26 - 30 Nisan 2023, ss.86-87

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.86-87
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Hepatoselüler kanser (HCC), GLOBOCAN 2020 verilerine göre tüm kanserlere bağlı ölüm nedenleri arasında üçüncü sıradadır. Lokal tedavilerin uygun olmadığı, unrezeke kabul edilen ya da metastatik evre HCC hastalarında prognoz kötüdür. Gustave Roussy Immün Skor (GRIm-Skor), ilk olarak 2017’de immunoterapi tedavilerine uygun hasta seçimini optimize etmek için objektif bir risk skoru olarak önerilmiştir. Bu nedenle; immunitenin patogenezinde etkili olduğu kanserlerden biri olan HCC’li hastalarda GRIm-skor ile hastaların sağ kalımı arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya merkezimizde 2010-2021 tarihleri arasında tanı alan, metastatik ya da unrezeke kabul edilen hepatoselüler kanseri olup tedavi sürecinde sorafenib alan, ECOG 0-1 olan hastalar dahil edildi. Demografik veriler, sorafenib tedavi öncesi Child skoru, klinikopatolojik özellikler, hastaların önceki tedavileri ve GRIM skorları retrospektif olarak kaydedildi. GRIm-skoru için hastaların NLR (nötrofil-lenfosit oranı), serum albümin seviyesi ve LDH değerine bakıldı. GRIm-Skora göre, NLR>6, LDH >normalin üst limiti veya albümin < 3,5 g/dL olan hastalara 1 puan verildi. Veriler SPSS versiyon-25 kullanılarak analiz edildi.

Bulgular: Çalışmaya 64 hasta dahil edildi. Medyan yaş 65’ti. Hastaların %95.3’ü erkekti. Hastaların %79.7 ünde kronik hepatit mevcut, %28.1 ise diyabetikti. Hastaların %92.2’si Child A grubundaydı. Hastalar değerlendirildiğinde; maksimum tümör çapının medyan değeri 6 cm idi. Karaciğerde lezyon sayısı medyan olarak 2 idi. Hastaların %68’inde öncesinde lokal ablatif tedavi uygulandığı görüldü. Hastaların medyan takip süresi 5 aydı. Tüm hastalar değerlendirildiğinde; hastaların %60.9’unun GRIm-skoruna düşük skor (0-1); %39.1’inin ise yüksek skor (2-3) aldığı görüldü. GRIm-Skor 0, 1, 2 ve 3 olan hastalarda medyan sağkalım sırasıyla 19.3 ay, 5.7 ay, 2.9 ay ve 2.5 aydı. GRIm-skoru düşük olan grupta medyan sağkalım 8.8 ay iken; yüksek olan grupta 2.7 ay olup istatistiksel olarak anlamlı sonuçlandı(p<0,0001).

Sonuç olarak; sorafenib tedavisinin başlangıcındaki GRIm-skor, metastatik/ unrezeke HCC’li hastalarda genel sağ kalımı belirlemek için istatistiksel olarak da anlamlı bir belirteç olarak görülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Grim skor, hepatoselüler kanser, immunoterapi, sorafenib