Türkiye’de Yapılan Siber Güvenlik Faaliyetlerinin ve Eğitim Çalışmalarının Değerlendirilmesi


ÇAKIR H., TAŞER M.

Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji, cilt.11, sa.2, ss.347-366, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Araştırmada, Türkiye’de siber güvenlik alanındaki son yirmi yılda yapılan çalışmaların derlenmesi, siber güvenlik strateji ve politikalarının incelenmesi ve elde edilen sonuçlar ile artı ve eksi tarafların belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın amacı çerçevesinde, 2001 yılından günümüze siber güvenlik alanında yayımlanmış kitaplar, Ulusal tez merkezi, Sobiad, Turcademy ve Dergipark’ta yayımlanan tez, dergi ve makaleler ile Türkiye’nin Siber Güvenlik Strateji ve Politikaları incelenmiştir. Çalışmada akademik alanda hangi üniversitelerde siber güvenlik bölümlerinin kurulduğu ve hangi programlarda eğitim öğretim faaliyetinde bulunulduğuna da değinilmiştir. Ayrıca siber saldırılardan en çok etkilenen kurumlar, Türkiye’de siber güvenlik alanında öncü kurum ve kuruluşlara değinilmiş ve bunların politikaları üzerinde durulmuştur. Yine Türkiye’de eksikliği hissedilen önemli konulardan birisi olan siber güvenliğin mevzuatı boyutu ele alınmış, siber güvenlikle alakalı Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi üzerinden Kanunlar ve Yönetmelikler incelenmiştir. Son olarak elde edilen önemli sonuçlar, kişisel olarak siber güvenlik alanında yapılması gerekenler ve Türkiye'de siber güvenlik alanındaki tehditler değerlendirilmiştir. Çalışma siber güvenlik alanındaki eksikliklerin tespit edilmesi açısından önemli bir çalışma olmuştur.
In the research, it is aimed to compile the studies conducted in the last twenty years in the field of cyber security in Turkey, to examine the cyber security strategies and policies, and to determine the positive and negative sides with the results obtained. Within the scope of the research, the books published in the field of cyber security since 2001, the theses in the national thesis center, the articles published in Sobiad, Turcademy and Dergipark, and Türkiye's Cyber Security Strategies and Policies were examined. In the study, it was also mentioned in which universities cyber security departments were established in the academic field and in which programs they were engaged in education and training activities. In addition, the institutions most affected by cyberattacks, the leading institutions and organizations in the field of cyber security in Türkiye were mentioned and their policies were emphasized. Again, the legal dimension of cyber security, which is one of the important issues that are felt to be lacking in Türkiye, has been discussed, and Laws and Regulations related to cyber security have been examined through the Presidential Legislation Information System. Finally, the important results, what needs to be done personally in the field of cyber security and threats in the field of cyber security in Turkey were evaluated. The study has been an important study in terms of detecting the deficiencies in the field of cyber security.