Yaşlıda Malnütrisyon ve Değerlendirilmesinde Kullanılan Antropometrik veLaboratuvar Yöntemler


Doğan G., Köksal E.

Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi (BSBD), cilt.10, sa.1, ss.73-84, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 10 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2021
  • Dergi Adı: Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi (BSBD)
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.73-84
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Türkiye’de de tüm Dünyada olduğu gibi yaşlı nüfus her geçen gün artmaktadır. Türkiye nüfusunun 2019 yılı itibariyle %9.1’ini65 yaş ve üzeri bireyler oluşturmaktadır. Beslenme bozukluklarıyla mücadelede özellikle yaşlılık gibi hassas dönemlerde kanıtadayalı ve geniş kitlelerce kabul edilmiş standart terminolojinin ve profesyonel bir dilin kullanılması oldukça önemlidir.Malnütrisyon, sarkopeni, kaşeksi ve kırılganlıkta ayırıcı tanıların ortaya konması, uygun tedavilerin oluşturulması için degereklidir. Bu derlemenin amacı yaşlılıkta beslenme durumu değerlendirilmesinde kullanılan antropometrik ve laboratuvaryöntemlerin açıklanması ve malnütrisyon terminolojisinin güncel kriterleriyle paylaşılmasıdır.
In Turkey, as in the whole world, the elderly population is increasing day by day. As of 2019, 9.1% of Turkey's population is made up of individuals 65 and older. It is crucial to use evidence-based standard terminology and a professional language thatis widely accepted in vulnerable groups such as elderly, in the fight against nutritional disorders. It is also necessary to establishdifferential diagnoses in malnutrition, sarcopenia, cachexia and fragility, and to establish appropriate treatments. The purposeof this review is to explain the anthropometric and laboratory methods used in the evaluation of nutritional status in elderly andto share the terminology of malnutrition with current criteria.