Bitim Polisaj Uygulamalarının 2 Farklı Universal Rezin Kompozitin Renk Stabilitesi ve Yüzey Pürüzlülüğü Üzerine Etkisinin İncelenmesi


Creative Commons License

Çelik A., Akgül S., Gündoğdu C., Bala O.

Necmettin Erbakan Üniversitesi 2. Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi, Konya, Türkiye, 1 - 03 Ekim 2022, ss.1-2

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Konya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-2
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZET

Amaç: Bu çalışmanın amacı, 2 universal rezin kompozitin renk değişimi ve yüzey pürüzlülüğü üzerine farklı polisaj sistemi uygulamalarının etkilerini incelemektir.

Yöntem: Çalışmada 2 farklı universal rezin kompozit (OptiShade, Vitra UNIQUE) kullanıldı. Her materyalden 2 mm derinliğinde 6 mm çapında disk şeklindeki pleksiglass kalıplar kullanılarak 40 adet örnek hazırlandı. Daha sonra, örnekler herbirinde 10 adet olacak şekilde uygulanacak polisaj yöntemine göre rastgele dört alt gruba ayrıldı. Grup 1’deki örneklere polisaj uygulanmayarak kontrol grubu oluşturuldu. Grup 2’deki örneklere Clearfil TwistDia, Grup 3’deki örneklere Opti1Step, Grup 4’deki örneklere SuperSnap ile bitirme ve polisaj uygulaması üretici firmalarının kullanım talimatlarına göre uygulandı. Hazırlanan örnekler 24 saat oda ısısında distile su içerisinde beklendikten sonra, renk ölçümleri spektrofotometre (VitaEasyShade, Almanya) ve pürüzlülük değerleri yüzey profilometre (Mitutoyo SJ-201, Japonya) cihazı kullanılarak ölçüldü. Takiben örneklere 14 gün süre ile çözünebilir kahve kullanılarak hazırlanan solüsyon ile renklendirme döngüsü uygulandı. Sonrasında polisaj uygulaması tekrarlanan örneklerin renk ve pürüzlülük ölçümler tekrarlandı. Elde edilen veriler istatistiksel olarak tek yönlü varyans analizi ve Post-hoc Tukey testi ve Tamhane testi kullanılarak analiz edildi (p<0.05).

Bulgular: Farklı polisaj sistemi uygulamalarına göre hem Optishade hem de Vitra Unique rezin kompozit gruplarında Twistdia ve SuperSnap ile polisaj uygulamaları sonrası yüzey pürüzlülükleri arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p<0.05). Aynı polisaj sistemi uygulanan farklı rezin kompozitlerin renklendirme sonrası pürüzlülük değişim değerleri arasında ise anlamlı farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). Polisaj uygulamasının renk değişimi üzerine etkisi incelendiğinde ise polisaj uygulaması ile her iki rezin kompozitte de renk değişim değerlerinde farklılıklar gözlenmiş ancak bu farklılık hiçbir grupta istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p<0.05).

Sonuç: Universal rezin kompozitlerin renk değişimi ve pürüzlülük özellikleri üzerinde kullanılan bitirme ve polisaj sistemlerinin farklı etkiler gösterebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Polisaj sistemleri, Renk stabilitesi, Rezin kompozit, Yüzey pürüzlülüğü