Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Gıda Teknolojisi Derneği Türkiye 7.Gıda Kongresi , Ankara, Türkiye, 22 - 24 Mayıs 2002, ss.2-10
Gıda ışınlanmasında iyonlaştırıcı radyasyon (gama, X-ışını, beta) kırmızı ve beyaz
etlerin bozulmasını önlemek için mikro-organizmaların öldürülmesi; soğan, patates vb.
gıdaların filizlenmesinin önlemesi; sebze ve meyvelerin tazeliğinin uzun süre korunması;
hububatlardaki böcek, vb. haşerelerin öldürülmesi gibi alanlarda uzun süre kullanılmaktadır.
Gelişmiş ülkelerde gıdaların korunması amacı ile kullanılan kimyasal yöntemlere
alternatif olan iyonlaştırıcı radyasyon ile ışınlama teknolojisi gittikçe yaygınlaşmaktadır.
Türkiye’de ise henüz bu teknoloji çok fazla bilinmemekte ve kullanılmamaktadır. Bu amaç
için sadece Co-60 kaynağının kullanıldığı iki ticarî ışınlama tesisi, birisi özel sektör olmak
üzere, mevcuttur. Avrupa Birliğine girme sürecinde olan Türkiye’de gelecek yıllarda ihraç
edilen gıdaların ışınlanması gerekebilecektir. Ayrıca ithal edilen gıdaların ışınlanıp
ışınlanmadığının belirlenmesi ile ilgili çalışmalar önem kazanacaktır.
Bu çalışmada, gıda ışınlanmasında elektron hızlandırıcıları hem X-ışını açısından
hem de hızlandırılmış elektronlar ( radyasyonu) açısından değerlendirilmiş ve ilgili
parametreler tartışılmıştır. Ayrıca elektron hızlandırıcıları ile diğer radyasyon kaynakları (Co60 ve Cs-137 gama kaynakları) karşılaştırılmıştır.