10.Uluslararası Endodonti Sempozyumu, Antalya, Türkiye, 19 - 22 Mayıs 2024, ss.417-418, (Özet Bildiri)
Üç Kök Kanallı Maxiller Birinci
Premoların Endodontik Tedavisi: Olgu Sunumu
Amaç: Maksiller
birinci premolar dişlerin kök kanal morfolojisi son derece değişken olup
nadiren üç köklülerdir. Üç kök kanallı maksiller birinci premolar dişlerinin
görülme sıklığı %0,5 ila %6 arasında değişir ve üç kök genellikle ayrı
kanallara sahiptir. Endodontik tedavinin başarısısızlığında en çok karşılaşılan
problemlerden biri de varolan kök kanalların bulunamayıp
doldurulamamasıdır.
Bu olgu sunumunda
üç kanala ve üç ayrı köke sahip maksiller birinci premolar dişin teşhisi ve
klinik yönetimi anlatılmaktadır.
Olgu: 16 yaşında erkek hasta 24 numaralı
dişinde gıda sıkışmasına bağlı ağrı şikayetiyle endodonti anabilim dalına
başvurdu. Klinik ve radyografik muayene sonucu dişte büyük bir madde kaybı, derin
çürük ve alınan periapikal radyografilerde periapikal alanda radyolusensi görüldü.
Dişe infiltratif
lokal anestezi uygulandı ve rubberdam ile izole edildi. Çürük tamamen
kaldırıldı ve giriş kavitesi açıldı. Pulpa odasındaki tüm kanal ağızları tespit
edildi. Çalışma uzunluğu elektronik apeks bulucu ile belirlendi. Ölçümü
doğrulamak için periapikal radyografi de kullanıldı. Kök kanalları 20 K-
tipi eğe ile manuel olarak prepare
edildi. Daha sonra döner eğeler kullanılarak preparasyon tamamlandı. İrrigasyon
için %2,5 NaOCl çözeltisi ve pasif ultrasonik aktivasyon kullanılarak kemo-mekanik
şekillendirme tamamlandı. Tüm kanallar kağıt konilerle kurutulduktan sonra
rezin içerikli kök kanal patı ile tek kon tekniği kullanılarak dolduruldu.
Dişin koronal kısmı cam iyonomer siman ile kapatıldı.
Bulgular: Tedaviden
1 ay sonra hasta kontrole geldiğinde klinik ve radyografik muayenede yapıldı ve
dişte herhangi bir sempton görülmedi.
Sonuç: Maksiller
birinci premoların kök kanal anatomisi oldukça değişken olup çeşitli
varyasyonlar içermesi nedeniyle diş hekimlerinin bunu göz önünde bulundurması
endodontik tedavinin başarısı açısından önem taşımaktadır.