Türkiye’nin Sosyo-Ekonomik Göstergeleri ile Enerji Göstergeleri Arasındaki İlişkinin Çok Değişkenli Veri Analizi ile irdelenmesi


Çakır M., SÖZEN A., YÜCESU H. S.

Uluslararası İlişkiler, cilt.5, sa.20, ss.27-56, 2009 (Scopus) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 5 Sayı: 20
  • Basım Tarihi: 2009
  • Dergi Adı: Uluslararası İlişkiler
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.27-56
  • Gazi Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Avrupa Birliği’ne aday bir ülke olarak Türkiye, temel enerji kaynaklarının üretimi ve tüketimi hakkında önemli bölgesel planlarını (yurt içi ve uluslararası planlar) yapmak zorundadır. Ülkemizin değişik coğrafi bölgelerinde yer alan illerin, dengeli bir biçimde gelişmesinin sağlanabilmesi, ülke genelinde etkili bir kalkınma politikasının yürütülmesi ile mümkün olabilecektir. Ülke düzeyinde sağlıklı bir enerji politikası oluşturulabilmesi için, iller ve bölgelerin ölçülebilir ve birbiriyle karşılaştırılabilir enerji üretim ve tüketim durumlarının analiz edilmesi kalkınma planları için gereklidir. Enerji sektöründe, alt sistemlerin birbirini tamamlayıcı bir yapı içerisinde gelişmesi için plansız, birbirinden bağımsız, kısa vadeli çözümler yerine mevcut kapasitenin tespiti, yatırımların yönlendirilmesi ve ülke genelinde dengeli dağılımın sağlanması gerekir. Bu çalışmanın temel hedefi, çok değişkenli istatistik veri analiz yöntemleri kullanarak Türkiye’nin enerji göstergelerinin bölgesel durumunu tespit etmektir. Çalışma, bu hedef doğrultusunda, Türkiye’nin mevcut idari yapısına göre, 81 ile ait gelişmişliği yansıtan seçilmiş sosyo-ekonomik göstergeler ile temel enerji göstergeleri kullanarak, illerin enerji yapılarının birbirleriyle ilişkilerini kamu ve özel sektöre yönelik olarak ortaya koymaktadır.
Turkey, as a candidate country for the EU, has to make significant regional plans about energy supply, investment and consumption patterns. This study aims to offer meaningful clusters of data at regional and local levels to identify how a balanced development of the cities located in various geographic regions of Turkey might be possible with the application of an efficient energy development policy. The analysis aims to facilitate development and investment plans by offering measurable and comparable energy production and consumption data of the cities and the regions. The main goal of this study, therefore, is to determine regional situation of energy indicators in Turkey by using the method of multiple variables data analysis. Basic regional energy, demographical and economical indicators such as gross generation, installed capacity, net energy consumption, provincial gross domestic income per person, are used in the analysis. The ultimate goal, based on the existing administrative structure of Turkey, and by using the selected social and economical indicators which reflect the development and also the indicators reflecting the energy structures of the 81 cities, is to reveal the energy structure of Turkey for public and private sectors.