Annals of Medical Research, cilt.9, sa.2, ss.109-112, 2021 (Hakemli Dergi)
Araştırmamızda, 195 çiğ süt örneğinden toplam 33 Bacillus izole edilerek adlandırılmıştır. 13 Bacillus
türünün aynı ortamda kontaminant olarak bulunan Staphylococcus aureus türü üzerine inhibitör etkileri
kuyu diffüzyon yöntemi ile çalışılmıştır. Bu amaçla BHI agar besiyerine %4, %4.5, %5, %5.5, %6 ve %6.5
konsantrasyonlarında NaCl ilave edilerek inhibitör etkileri kuyu diffüzyon yöntemi ile değerlendirilmiştir.
Çalışma sonucunda Bacillus türlerinden sadece Bacillus lentus-I ve Bacillus lentus-II izolatlarının
Staphyloccus aureus türü üzerine inhibitör etkisi gözlenmiştir. Geriye kalan Bacillus türlerinin
Staphylococcus aureus üzerine hiçbir ihhibitör etkisi gözlenmemiştir. Bacillus lentus-I, Bacillus lentus-II
izolatlarının Staphylococcus aureus türü üzerine %4, %4.5, %5 ve %5.5 NaCl Konsantrasyonlarında
inhibitör etkilerinin olduğu gözlenmiştir. İnhibitör etki sonucunda oluşan inhibitasyon zon çaplarında
giderek artış gösterdikleri tespit edilmiştir. Ancak %6 ve %6.5 NaCl konsantrasyonlarında inhibitör etki
gözlenmemiştir.
Anahtar kelimeler: Bacillus, Staphylococcus aureus, NaCl, inhibitör etki.
The Investigation Of The Inhibitory Effects Of Bacillus (Bacillus Lentus) Species In The
Variable Salt Concentrations Against Staphylococcus Aureus
Totally 33 Bacillus strains were isolated and named from 195 raw milk samples which were obtained from
various milk companies. The inhibitory effects of 13 Bacillus strains against Staphylococcus aureus which was
found to be contaminant in the same medium of Bacillus strains were studied by using well diffusion
method in BHI Agar supplemented with %4, %4.5, %5, %5.5, %6 and %6.5 concentrations of NaCl.
Result of this study revealed that only Bacillus lentus-I and Bacillus lentus-II were observed to make
inhibitory effect against Staphylococcus aureus in BHI medium added with %4, %4.5, %5 and %5.5
concentrations of NaCl. The inhibition zone diameters of Bacillus inhibitory effects were showed to
increase in addition to salt concentration, gradually. But in %6 and %6.5 salt concentration, the inhibitory
effects were not observed against Staphylococcus aureus.
Key Words: Bacillus, Stapylococcus aureus, NaCl, Inhibitory effects