Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2017
Öğrenci: HATİCE AKTOSUN
Danışman: SAFFETTİN FERDA MUTLU
Özet:Peynir altı suyunun yüksek laktoz içeriği, YAÇY reaktörde (Yukarı Akışlı Anaerobik Çamur Yataklı Reaktör) doğrudan işleme sırasında hızlı pH düşüşüne bağlı olarak metan arkealarının aktivitelerini olumsuz etkilemektedir ve peynir altı suyunun pH'ı, ön-arıtım tankında önce denetlenmeli ve YAÇY reaktöre kararlı pH'ta beslenmelidir. Bu çalışmada sıcaklık, pH ve seyreltme oranlarının laktoz dönüşümü üzerine olan etkileri istatistiksel deneysel tasarım yöntemi ile belirlenen deney koşullarında elde edilen verilere bağlı olarak ön-arıtım tankında modellenmiştir. Bu çalışmada laktoz dönüşümleri, Box-Wilson deneysel tasarım yöntemi ile belirlenen koşullarda DNS yöntemi ile laktoz derişimlerinin ölçülmesi ile belirlenmiş ve 20 reaktör üzerinde çalışılmıştır. Elde edilen veriler Design Expert 7.0.0 Trial paket programı ile değerlendirilmiştir. Elde edilen verileri Design Expert 7.0.0 Trial paket programında kullanarak, ön arıtım tankında aşağıdaki model denklemi elde edilmiştir: Y1 = 44,70 + 14,11*X1 +2,85*X3 + 6,81*X12 + 3,24*X22 (Y1 = % Laktoz Dönüşümü, X1 = Sıcaklık, X2 = pH, X3 = Seyreltme Oranı). Ön arıtma reaktöründe laktoz dönüşümünün sıcaklık, pH ve seyreltme oranı ile değişimini veren bir model eşitliği geliştirilmiş ve YAÇY reaktör için denetimli besleme koşulları belirlenmiştir.