İnflamatuar Bağırsak Hastalığı tanısı ile takip edilen pediatrik hastalarda, eklem bulgularının hastalık aktivasyonu ile korelasyonunun değerlendirilmesi


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri, Türkiye

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: EMRE YAHŞİ

Danışman: Ödül Eğritaş Gürkan

Özet:

İnflamatuvar bağırsak hastalığı genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı anormal immun yanıtın olduğu,gastrointestinal inflamasyonun oluştuğu ve ekstraintestinal bulguların eşlik edebildiği hastalık grubudur.İnsidansı Ülseratif Kolit için 2/100.000 Crohn Hastalığı için 4.56/100.000,prevalansı Ülseratif Kolit için 100-200/100.000 Crohn Hastalığı için 43/100.000 olarak görülebilmektedir. Patogenezinde genetik yatkınlık, gastrointestinal sistem mikrobiyotasındaki değişiklikler, immun sistemdeki defektler ve çevresel maruziyet rol oynamaktadır . Klinikte karın ağrısı ishal,kilo kaybı,kanlı gaita,rektal kanama görülebilmektedir. Endoskopik ve kolonoskopik bulgularda mukozal değişiklikler, eritem, ülser, erozyon görülebilmektedir. Klinik, laboratuar, radyolojik, endoskopik/ kolonoskopik ve histopatolojik bulgularla tanı konulabilmektedir. Laboratuar bulgularında anemi, trombositoz, lökositoz, sedimentasyon ve crp yüksekliği, hipoalbuminemi, karaciğer transaminazlarda yükseklik, gaitada eritrosit ve lökosit pozitifliği, fekal kalprotektin yüksekliği görülebilmektedir. Fekal kalprotektin düzeyi inflamatuvar bağırsak hastalığı takibinde belirteç olarak kullanılabilmektedir.

Dermatolojik, oküler, hepatik, renal, hematolojik ve muskuloskeletal ekstraintestinal bulgular %6-47 oranında görülmektedir.Eklem tutulumu en sık görülen ekstraintestinal bulgu olmaktadır.Crohn ve Ülseratif kolit hastalarında %20-50 oranında eklem tutulumu görülebilmektedir.Ekstraintestinal eklem bulgularında artrit,entezit,osteoporoz,ankilozan spondilit,daktilit,sakroileit  görülebilmektedir.

İnflamatuvar Bağırsak hastalığına eşlik eden eklem yakınmaları hastalar pratikte eklem ağrısı, sırt ağrısı, yürümede bozukluk, iyi basamama, eklemde şişlik kızarıklık, şikayetleri olabilmektedir. Bu çalışmada inflamatuvar bağırsak hastalığı tanılı hastalarda USG ile entezal odaklar değerlendirilecektir.İnflamatuvar bağırsak hastalığı tanısı ile izlenen hastaların, tüm vücut eklem USG’ lerinin (ultrasonografileri) hastalık aktivasyonunu yansıtmada bir kriter olarak kullanabileceğini göstermek amacı ile bu çalışmayı planladık.