Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2016
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: SELİN URAL
Danışman: Zehranur Yüksekdağ
Özet:Çalışmada, Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoteknoloji Laboratuvarı kültür koleksiyonunda bulunan ve süt ürünleri kaynaklı olan Lactobacillus cinsine ait 20 bakterinin, 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) serbest radikalini giderme, metal (Fe+2) iyonu şelatlama, plazma lipit peroksidasyonunu inhibe etme, hidroksil radikali ve süperoksit radikali süpürücü yetenekleri ile antioksidan aktiviteleri taranmıştır. Tüm suşların farklı oranlarda antioksidan etkisi olduğu bulunmuştur. Suşların DPPH serbest radikali giderme yeteneği değerlendirildiğinde, Lactobacillus brevis KIR12 suşunda % 81,9 oranında en yüksek aktiviteye sahip olduğu belirlenmiştir. Bakterilerin metal (Fe+2) şelatlama aktiviteleri ise % 40,5 ile % 31,8 arasında değişirken, en yüksek aktiviteyi L. fermentum BP5 (% 40,5) suşu göstermiştir. Çalışmada lipit peroksidasyonunun inhibisyonunda suşlar arasındaki en yüksek inhibisyon L. rhamnosus SMC6 suşunda % 39,2 olarak, en düşük inhibisyonu ise L. delbrueckii ssp. bulgaricus 12L suşunda % 30,2 olarak tespit edilmiştir. Çalışılan kültürler arasında, son derece reaktif bir radikal olan hidroksil radikalini (OH) iyi süpürücü etki gösteren suşlar L. fermentum FKK3 (% 45,8) ve L. brevis YG7 (% 43,6) olarak belirlenmiştir. Suşların hepsi süperoksit radikal süpürücü aktivitesi gözlenmiştir. Suşlar arasındaki süperoksit radikali süpürücü aktiviteleri kıyaslandığında ise; % 75,0 ile % 10,4 aralığında değişen değerler tespit edilmiştir. En yüksek aktiviteyi gösteren suş (Lactobacillus brevis YG7 %75) aynı zamanda hidroksil radikal süpürücü aktivitesinin de yüksek olduğu (%43,6) bulunmuştur. Bu çalışma kapsamında elde edilen sonuçlar doğrultusunda, antioksidan aktivitesi yüksek yetenekteki suşların gıda alanında kullanılabilecek yeni potansiyel antioksidan ajanlar olarak önerilmesi amaçlanmıştır.