Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2018
Öğrenci: AHMET BAHAR
Danışman: METİN GÜRÜ
Özet:Gıda Kalite Kontrol Ve Analizi Eğitiminde İş Güvenliği konulu yüksek lisans çalışması, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Gıda Kalite Kontrol ve Analizi dalında, İstanbul'da eğitim verilen 9 okulda yapılmıştır. Eğitim laboratuvar ortamlarında kaza riskleri bulunmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının (ÇSGB), İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tehlike Sınıfları Listesi nde (İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin Tehlikeli Sınıflar Listesi Tebliği, 2012), bu alan, Tehlikeli İşler risk kategorisinde yer almaktadır. Bu alan da yürütülmekte olan yüksek lisans tez çalışmasında; olası kaza riskleri, eğitim ortamları, atölyeler ve eğitim müfredatı incelenmiş mevzuat yönünden değerlendirilmiştir. Gıda Teknolojisi Alanı Kalite Kontrol Dalında, lise düzeyinde Türkiye genelinde 91 okulda eğitim sürmektedir (Alan Tercihleri, 2018). Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü okullarında yaklaşık 9464 öğrenci eğitim görmektedir. Bu alandaki kaynak taramalarında iş güvenliği araştırmalarına sık rastlanmamakta, sınırlı olduğu görülmektedir. Her kademedeki okullarda da laboratuvar kazaları, istatistiklere yansımamıştır. Çalışmada, eğitim sürecindeki iş güvenliği risk nedenlerinin saptanmasının, kazaları önlemede katkı sağlaması hedeflenmiştir. Çalışma İstanbul da yapılmıştır. Bu çalışmada Gıda Teknolojisi Kalite kontrol dalında 9 okulda görev yapan 39 öğretmene anket uygulanmış, laboratuvarlardaki iş güvenliği kapsamında riskler araştırılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Ve Teknik Eğitim Kurumları İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberindeki anket soruları çalışmada kullanılmıştır (İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberi, 2010). Anket sonuçları kurallara uyulma durumu; Kimyasal Atıklar soruları için; %34 Hayır, %16 Kısmen, ve %50 Evet. Laboratuvar Kontrol Listesi soruları için; %23 Hayır, %14 Kısmen ve %63 Evet. Kimyasal Güvenlik Kontrol Listesi soruları için; %19 Hayır, %12 Kısmen ve %69 Evet şeklinde bulunmuştur.