Farklı beden kütle indeksi (BKİ)'nde olan kolorektal kanser tanılı bireylerde diyet antioksidan kapasite ve bazı biyogöstergeler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, BESLENME VE DİYETETİK ANABİLİM DALI, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BÜŞRA ATABİLEN

Danışman: Gamze Akbulut

Özet:

Bu çalışma, farklı beden kütle indeksi (BKİ)’nde olan kolorektal kanserli bireylerde diyet

antioksidan kapasitesi ile hastalık patogenezinde rol oynayan leptin, adiponektin, inflamatuvar

durum, nükleer faktör-kappa B (NF-kB) sinyal yolağı, oksidatif stres ve lipit peroksidasyonu

arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Çalışma Ankara Numune Eğitim ve

Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Polikliniğine başvuran, araştırma kriterlerini sağlayan, yaşları

39-65 yıl arasında değişen kolorektal kanser tanılı 40 erkek birey ve aynı sayıda sağlıklı erkek

birey içeren kontrol grubu ile yürütülmüştür. Vaka ve kontrol grubundaki bireyler BKİ’ne göre

normal (BKİ 20-24,9 kg/m2) veya fazla kilolu/obez (BKİ ≥25 kg/m2) olarak alt gruplara ayrılmıştır.

Çalışma için gerekli veriler kolorektal kanserli hastalar ve sağlıklı kontrol grubuna yüz yüze

görüşme tekniği ile uygulanan anket formu ile toplanmıştır. Anket formu genel bilgiler, sağlık

bilgileri, beslenme alışkanlıklarına ilişkin sorular, antropometrik ölçümler, biyokimyasal bulgular,

Uluslararası Fiziksel Aktivite Formu (IPAQ-kısa), antioksidan besin tüketim sıklığı formu ve 3

günlük besin tüketim kaydına ilişkin verilerden oluşmaktadır. Çalışılan biyokimyasal parametreler

serum adiponektin, leptin, nükleer faktör kappa B (NF-kB), malondialdehit (MDA), 4-

hidroksinoneal (4-HNE), süperoksid dismutaz (SOD), katalaz (CAT), glutatyon (GSH), total

oksidan durum (TOS), total antioksidan durum (TAS), 8-hidroksi-2’-deoksiguanosin (8-OH-dG),

interlökin-17 (IL-17), interlökin-22 (IL-22) ve interlökin-23 (IL-23)‘dür. Çalışma sonunda BKİ’ne

göre normal olarak sınıflandırılmış vaka grubunda, kontrol grubuna göre adiponektin seviyesi

anlamlı olarak daha düşük (p<0,05); leptin, total oksidan durum ve IL-17 seviyesi anlamlı olarak

daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Beden kütle indeksi ≥25 kg/m2 olan vaka grubundaki

bireylerde ise kontrol grubundaki bireylere göre total antioksidan seviyesi anlamlı olarak daha

düşük (p<0,05); leptin, 4-HNE, total oksidan durum, IL-23 ve 8-OHdG seviyesi anlamlı olarak

daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Ayrıca kontrol grubunda vaka grubuna göre besin tüketim

sıklığından veya besin tüketim kaydından elde edilen diyet toplam antioksidan kapasitesi daha

yüksek olmakla birlikte iki grup arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunmamıştır

(p>0,05). Sonuç olarak kolorektal kanser oluşumunda adiponektin, leptin gibi adipokinler,

inflamatuvar durum, oksidatif stres, lipit peroksidasyonu, DNA hasarı ve antioksidan kapasitede

azalma önemli rol oynamaktadır. Ayrıca obezite bu faktörlerle olan ilişkisine bağlı olarak hastalık

oluşumunda belirleyici rol üstlenmektedir.

Anahtar Kelimeler : Kolorektal kanser, diyet antioksidan kapasitesi, adipokinler, inflamasyon,

oksidatif stres