Obstruktif uyku apne sendromu (OSAS)’nda diyafram kalınlığı ölçümü ve bu değerin pozitif havayolu basıncı (PAP) tedavisi ile değişimi


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri, Türkiye

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: KÜBRA TAŞKARACA

Danışman: Tansu Ulukavak Çiftçi

Özet:

Obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS),  uyku esnasında üst hava yollarında meydana gelen kollapsa bağlı olarak gelişen epizodik apne ve/veya hipopnelerle karakterize solunum bozukluğudur. Klinik ve fizik muayene ile birlikte ideal şartlarda yapılmış polisomnografi (PSG) ile tanı konulur. PSG sonucunda uykudaki apne ve hipopnelerin sayılarının toplamının saat olarak uyku süresine bölünmesiyle elde edilen değere apne hipopne indeksi (AHİ) adı verilir. OSAS’ın derecelendirilmesi PSG sonucunda saptanan AHİ değerine göre yapılmaktadır.

Diyafram, solunumda rol oynayan en önemli iskelet kasıdır. Maksimum tidal hacminin %75'inden sorumludur. [1]. Diyaframın fonksiyonu ve kontraktilitesi elektrodiagnostik testler kullanılarak araştırılabilir, ancak bu yöntemler invazivdir ve günlük pratikte uygulanması kolay değildir [2].

Ultrasonografi (USG) eşliğinde diyafragmatik incelemeler daha önce mekanik ventilatöre bağlı hastalarda ventilatörden ayrılma (weaning) süreci, iskemik inme, astım, KOAH ve nöromuskuler bozukluklar üzerinde değerlendirilmiştir, ancak; OSAS üzerinde yapılmış çok az sayıda çalışma mevcuttur. OSAS konusunda yapılan çalışmalar ise hastalık tanısının konmasına yardımcı ve ağırlığının değerlendirilmesi ile ilgilidir, tedavi sonrasındaki değişim konusu ele alınmamıştır. Çalışmamızda normal sağlıklı popülasyon (AHİ<5) ile OSAS tanısı almış olan hastalar diafram kalınlıkları açısından karşılaştırılacaktır. Ayrıca OSAS’lı grup, AHİ ağırlık derecelerine göre gruplandırılacak ve tedavi endikasyonu olan grupta 6. ay PAP tedavisi sonrası diyafram  kalınlığı değişimine bakılacaktır.