Tezin Türü: Doktora
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2011
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Rasta Hajikhani
Danışman: YAVUZ BEYATLI
Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
Özet:Bu çalışmada, Türkiye ve İran' ın farklı bölgelerinden temin edilen 12 adet Beyaz peynir örneğinden toplam 62 adet Enterococcus bakteri izolatı elde edilmiştir. Klasik tanımlama testleri ile API 20 Strep kiti kullanılarak %90' nın üzerinde tanımlama oranıyla 28' i Enterococcus faecium, 12' si Enterococcus faecalis ve 2 adedi Enterococcus durans olmak üzere toplam 42 adet Enterococcus bakterisi tanımlanmıştır.Enterococcus' ların antibiyotik duyarlılıkları, bazı patojen ve gıda kaynaklı kontaminant bakteriler ve bazı LAB bakterileri üzerinde antimikrobiyal aktiviteleri belirlenmiştir. Bakterilerin laktik asit, hidrojen peroksit ve ekzopolisakkarit (EPS) üretimleri gibi probiyotik özellikleri belirlenmiş ve bu testler bakımından üstün özellikler sergileyen farklı türlere ait 8 adet Enterococcus bakterisi seçilmiştir. Bu suşların 16S rRNA dizi analizleri yapılarak, tanımlamaları doğrulanmıştır. Seçilen 8 suşun otoagregasyon, koagregasyon, asit ve safra toleransları, yapay mide ve ince-bağırsak sıvısına dirençlilikleri gibi bazı probiyotik özellikleri araştırılmıştır.Enterococcus' ların antibiyotiklere karşı duyarlılıklarının incelenmesinde, disk diffüzyon metodu kullanılmış ve Enterococcus bakterilerinin gentamisin, streptomisin ve polimiksin B antibiyotiklerine %100 dirençlilik gösterirken, vankomisin, teikoplanin, penisilin-G, ampisillin ve kloramfenikol' e %100 oranında duyarlılık gösterdikleri tespit edilmiştir. Enterococcus' ların asit üretimleri %0,46-%1,26 arasında, hidrojen peroksit üretimleri 0,57-3,91 µg/ml arasında bulunmuştur. Bu bakterilerin EPS üretim miktarları 34-362 mg/l arasında olduğu belirlenmiştir. Enterococcus' ların bazı bağırsak patojeni ve gıda kontaminant bakteriler (Escherichia coli ATCC 35218, Escherichia coli O157:H7, Bacillus subtilis ATCC 6633, Bacillus cereus RSKK 863, Salmonella enteritidis ATCC 13076, Salmonella typhimurium MU 80, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Staphylococcus aureus ATCC 25923 ve Listeria monocytogenes ATCC 7644) üzerinde antimikrobiyal aktiviteleri belirlenmiş olup, E. coli ATCC 35218, E. coli O157:H7, B. cereus RSKK 863, S. enteritidis ATCC 13076 ve S. typhimurium MU80 bakterilerinin daha fazla duyarlılık gösterdikleri belirlenmiştir.Enterococcus' ların %otoagregasyon değerleri en yüksek E. faecium RI 53 (%54,1) ve en düşük E. faecalis RT 8 (%22,1) suşunda bulunmuştur. %Koagregasyon sonuçları değerlendirildiğinde, en yüksek değer E. durans RI 43 ile S. enteritidis ATCC MU:80 arasında (%52,4) ve en düşük E. faecium RI 75 ile E. coli O157:H7 arasında (%8,4) bulunmuştur. Enterococcus' lar arasında asiditeye en dirençli olan E. faecalis RT 96 ve en duyarlı olanı E. faecalis RT 8 olarak tespit edilirken, farklı safra konsantrasyonlarına karşı en dirençli olanın E. faecium RI 53 ve safradan en fazla etkilenen suşun E. faecalis RT 96 olduğu belirlenmiştir. Yapay mide ve bağırsak sıvısına dirençlilik açısından ise E. faecium RI 42 suşunun daha dirençli olduğu tespit edilmiştir.