Diyetisyenden destek alan bireylerin antioksidanlar konusundaki bilgi durumları ve antioksidan içeriği zengin gıdaların tüketilme durumlarının değerlendirilmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Aile Ve Tüketici Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: FİGEN ŞANLI BARAN

Danışman: Adviye Gülçin Sağdıçoğlu Celep

Özet:

Bu araştırmada 2018-2019 yılları arasında Kırşehir ilinde Aşıkpaşa özel hastanesinde

diyetisyen desteği alan kişilerin antioksidan tüketim durumları ve bilgi düzeyleri

araştırılmıştır. Araştırmaya 160 kadın 85 erkek dahil edilmiştir. Araştırma verilerinin

toplanmasında oluşturulan anket formu kullanılmıştır. Veri toplamada kullanılan anket

dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, diyetisyene başvuran bireylerin yaş, boy, kilo,

cinsiyet, medeni durumuna ilişkin genel bilgileri içeren demografik sorular, ikinci

bölümde tüketilen besinler ve tüketim sıklıklarını belirlemek amaçlı önermeler

bulunmaktadır. Üçüncü bölümde diyetisyene başvuran bireylerin antioksidan içeren

gıdaları tüketme durumlarını ölçmeye yönelik soruları kapsamaktadır. Dördüncü bölümde

antioksidan ve antioksidan içeren gıdaların bilgi durumları ölçülmektedir. Elde edilen

verilerin değerlendirilmesi için SPSS(IBM SPSS Statistics 24) paket programı

kullanılmıştır. Diyetisyene başvuran bireylerin yaş ortalamasının 34,14±10,26 (yıl) olduğu

tespit edilmiş ve 66 bireyin (%26,9) 27-33 yaş grubunda olduğu belirlenmiştir. 100 bireyin

(%40,8) fazla kilolu beden kitle indeksi sınıfında olduğu ve bireylerin BKİ ortalamasının

26,07±4,30 (kg/m2) olduğu tespit edilmiştir. 160 bireyin (%65,3) kadın, 155’inin (%63,3)

evli ve 123’ünün (%50,2) lisans mezunu olduğu belirlenmiştir. 125 bireyin (%51,0) 3001-

4000 TL aralığında geliri olduğu, 210 bireyin (%85,7) aylık 150 TL ve altı tutarda

diyetisyene harcama yaptığı, 120 bireyin (%44,1) diyetisyene başvurma sebebinin kilo

verme olduğu ve 153 bireyin (%62,4) kendi tercihiyle diyetisyene başvurduğu

belirlenmiştir. Diyetisyene başvuran bireylerin tüketim sıklıklarında et, yumurta,

kurubaklagiller gurubunda, bireylerin %33,1’i yumurtayı her gün tükettikleri; sebze ve

meyve gurubunda, bireylerin %37 ,1’i domatesi her gün tükettikleri; ekmek ve tahıllar

gurubunda, bireylerin % 51,4’ü her gün beyaz ekmek tükettikleri; yağ ve şeker grubunda,

bireylerin %59,6’sının her gün sıvı yağ (zeytin yağı) tükettikleri; içecekler gurubunda,

vi

bireylerin %82,9’unun siyah çayı her gün tükettikleri; süt ürünleri grubunda, bireylerin

%52,7’sinin peyniri her gün tükettikleri belirlenmiştir.Ayrıca bireylerin % 4,1’inin her gün

hazır yemek tükettikleri sonucuna ulaşılmıştır.Araştırma sonucuna göre doğal antioksidan

içeriği yüksek olan gıdaların sıklıkla tüketilenler sırayla soğan, domates, siyah çay ve türk

kahvesi olarak belirlenmiştir. Yeşil çayın sağlığa olan faydası ve yüksek antioksidan

içermesinden dolayı yapılan araştırmada cinsiyet ile yeşil çay tüketimi arasında istatistiksel

olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir. 17 kadının (%10,5) her gün yeşil çay tükettiği ve 50

erkeğin (%58,8) hiç yeşil çay tüketmediği belirlenmiştir. Erkeklerin en yüksek oranda hiç

yeşil çay tüketmediği, yeşil çay tüketen kadınların ise en yüksek oranda ayda 1-2 kez yeşil

çay tükettiği belirlenmiştir.Erkeklerin kadınlardan kırmızı et,beyaz ekmek tüketme

oranlarının yüksek olduğu belirlenmiştir. Kepekli ekmek tüketimin de ise kadınların oranı

erkeklerden yüksek olduğu belirlenmiştir. Eğitim düzeyi sınıflarına göre hiç beyaz ekmek

tüketmeyenlerin en yüksek oranın lisans ve üzeri eğitimde olduğu belirlenmiştir.

Kadınların, erkeklere göre yoğurt tüketme oranının daha yüksek olduğu belirlenmiştir.

Ayrıca yoğurdu tüketenlerin ağırlıklı olarak 34 yaş ve üzerinde olduğu belirlenmiştir. 34

yaş ve üzeri grubun kırmızı et ve meyve tüketiminin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. 34

yaş ve altı grubun antioksidan içeren gıdalardan çikolata,nar suyu ve domatesi 34 yaş ve

üstü grubundan daha yüksek oranda tükettiği belirlenmiştir. Antioksidan bilgi durumu

sorularında erkeklerin sorular hakkında cevabı doğru olanların oranı, kadınların doğru

olanlarına oranından daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Yaş sınıfları ile bilgi durumları

sorularında cevabı doğru olanların ağırlıklı olarak 34 altı yaş grubunda olduğu, yanlış

olanların ise ağırlıklı olarak 34 yaş ve üzeri yaş grubunda olduğu belirlenmiştir.

Katılımcıların çoğunluğunun antioksidan hakkında bilgi sahibi oldukları ancak siyah çay,

çikolata ve kakaonun antioksidan içerdiği hakkında bilgi sahibi olmayanların oranının

yüksek olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler : Beslenme, antioksidan, serbest radikal, tüketim meyve ve

sebze