Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, BESLENME VE DİYETETİK ANABİLİM DALI, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2019
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Seçil BIDAKLAR
Danışman: Nevin Şanlıer
Özet:
Bu çalışmada, bariatrik cerrahi sonrası takip edilen kadınların yaşam kalitesi ve beslenme durumlarının belirlenmek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Çalışma Mayıs 2016- Haziran 2018 tarihleri arasında Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştıma Hastanesi’nde bariatrik cerrahi uygulanan gönüllü 33 obez kadın üzerinde yapılmıştır. Kadınlar 20-50 yıl yaş arasında olup, yaş ortalaması 36,1±10,1 yıldır. Hastaların genel ve sağlık bilgileri, cerrahi sonrası beslenme durumları, bazı antropometrik ölçümleri ve biyokimyasal bulguları sorgulanmıştır. Yaşam kalitesi BAROS (Bariatric Analysis and Reporting Outcome System) ölçeği ile değerlendirilmiştir. Çalışmaya alınan bireyler ameliyat öncesi, ameliyatın 3. ayı ve 6. ayı olarak gruplandırılmıştır. Ameliyat öncesi bireylerin vücut ağırlığı ortalama 116,6±13,0 kg, BKI 45,7±5,1 kg/m² olarak bulunmuştur. Ameliyat öncesi normalin üzerinde olan vücut ağırlıkları ameliyatın 6. ayın sonunda normal değerlerde ulaşılmıştır. Biyokimyasal bulgularda LDL tüm dönemlerde yüksek iken, 25 OH Vit D düşük bulunmuş, diğer tüm bulguların referans aralıklarda olduğu tespit edilmiştir. Bireylerin ameliyat sonrası beslenme durumlarında ara öğün sayısı ve bir öğünü tüketme süresinin arttığı bulunmuştur. Hastaların spesifik besinlerden kırmızı et tüketiminde tüm dönemlerde zorlandıkları, ekmek, şeker/şeker ürünleri ve yağda kızarmış besinleri hiç tüketmedikleri saptanmıştır. Katılımcıların yaşam kalitesi BAROS ölçeği skoruna göre yaşam kalitesinin ameliyat öncesine göre 3. ayda çok iyi, 6. ayda ise mükemmel olduğu bulunmuştur. Bu çerçevede bariatrik cerrahi geçiren bireylerin kısa ve uzun dönem takiplerinin multidisipliner bir yaklaşımla yapılması önemlidir.
Anahtar Kelimeler
Bariatrik Cerrahi, Beslenme Durumu, Yaşam Kalitesi, BAROS
Sayfa Adedi