Gebe ve emzikli kadınların diyet kalite indekslerinin karşılaştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, BESLENME VE DİYETETİK ANABİLİM DALI, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: HANDE NUR ONUR ÖZTÜRK

Danışman: Eda Köksal

Özet:

Bu çalışmada gebe, emzikli ve gebe/emzikli olmayan kadınların beslenme alışkanlıklarının

ve Sağlıklı Yeme İndeksi 2010 (HEI – 2010) kullanılarak diyet kalitelerinin

karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma İstanbul ilinde bir aile sağlığı merkezine başvuran

gebe (n:116), emzikli (n:51) ve gebe/emzikli olmayan (n:53) toplam 220 kadınla (yaş

ortalamaları 24,95±3,61 yıl) yürütülmüştür. Anket ile bireylerin genel demografik

özellikleri, kadınların beyanlarıyla alınan vücut ağırlığı ve boy uzunluğu, gebelik ile ilgili

bilgileri, supleman ve sigara kullanma durumu ile beslenme alışkanlıkları sorgulanmıştır.

Bireylerin 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kaydıyla sorgulanmış ve Sağlıklı Yeme

İndeksi – 2010 ile hesaplanmıştır. Kadınların %24,1’i gebe/emzikli olmayan kontrol

grubunda, %52,7’ü gebe grubunda, %23,2’si emzikli grubunda bulunmaktadır. Gebelerin

haftalara göre ağırlık kazanımı incelendiğinde ortalama ağırlık artışı 0,65±0,254 kg/hafta

olarak bulunmuştur. Hesaplanan HEI 2010 puanlarının diyet kalitesi dağılımı

incelendiğinde kontrol grubunun %64,2’si, gebe grubunun %56,0’si, emzikli grubunun

%54,9’u düşük diyet kalitesine sahip olduğu bulunmuştur. Gruplar arasındaki fark

istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). Toplam sebze, deniz ürünü ve bitkisel

protein kategorilerinde gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur

(p<0,01). Kontrol grubunun toplam protein, sodyum puanı; gebe grubunun, yeşil yapraklı

sebze ve kurubaklagil, süt ve ürünleri, boş enerji puanı; emzikli grubunda ise toplam

meyve, bütün meyve, toplam sebze, tam tahıl, deniz ürünleri ve bitkisel protein, yağ asidi,

rafine tahıl puanları diğer gruptaki bileşenlere göre daha yüksek olduğu hesaplanmıştır.

Öneriler annelerin sadece enerji ve makro besin ögelerini karşılamaya yönelik olmayıp,

çeşitlendirilerek diyet kalitesinin artması amaçlanmalıdır. Gebelik ve emziklilik döneminin

öneminden dolayı beslenmenin profesyoneller tarafından planlanması veya bu dönemdeki

kadınlara beslenme eğitimi verilmesi diyet kalitesinin iyileştirilmesinde önemli rol

oynayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler : Diyet kalitesi indeksi, sağlıklı yeme indeksi, gebe beslenmesi,

emzikli beslenmesi