Fermente et örneklerinden izole edilen Enterococcus türlerinin bazı teknolojik özellikleri ve çoklu antibiyotik dirençliliği


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2011

Öğrenci: ZEHRA KARABIYIK

Danışman: SUMRU ÇITAK

Özet:

Araştırmamızda Şubat 2009Aralık 2009 tarihleri arasında Ankara'nın çeşitli marketlerinden toplanan 20 sucuk, 20 sosis, 20 salam ve 20 pastırma örneği materyal olarak kullanılmıştır. Çalışılan 80 fermente et örnekten Enterococcus izolasyonu gerçekleştirilerek, tür seviyelerindeki tanımlamaları Becton Dickinson (BD) BBL Crystal Identification Systems ve Gram-Positive ID kit ile yapılmıştır. Tanımlamaları yapılan Enterococcus türlerinde; 7°C'de ve 25°C'de proteolitik aktivite, 30°C'de lipolitik aktivite ve antibiyotik duyarlılıkları araştırılmıştır. Fermente et örneklerinden izole edilen 134 Enterococcus izolatının 79'u (%59) E. faecium, 35'i (%26.1) E. faecalis, 13'ü (%9.7) E. gallinarum, 5'i (%3.7) E. durans, 1'i (%0.7) E. avium ve 1'i (%0.7) E. hirae olarak tanımlanmıştır. Fermente et örneklerinden izole edilen 134 Enterococcus izolatının 18'inde (%13.4) 70C'deki proteolitik enzim aktivitesi, 2'sinde (%1.5) 250C'de proteolitik enzim aktivitesi, 112'sinde (%83.5) lipolitik enzim aktivitesi pozitif olarak saptanmıştır. Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemine göre antibiyotik dirençliliklerini araştırdığımız 134 Enterococcus izolatının, 49'u (%36.5) streptomisin, 8'i (%6) siprofloksasin, 1'i (% 0.8) ampisilin, 8'i (%6) tetrasiklin, 98'i (%73.2) rifampin, 20'si (%15) nitrofurantoin, 1'i (%0.8) penisilin, 3'ü (%2.3) gentamisin, 27'si (%20.2) eritromisin, 3'ü (%2.3) teikoplanin ve 2'si kloramfenikol (%1.5) antibiyotiklerine dirençli bulunmuştur. İzole edilen Enterococcus'ların tamamı vankomisin antibiyotiğine duyarlı olduğu tespit edilmiştir.