Başkent organize sanayisi bölgesinde bir fabrikada çalışan işçilerin beslenme alışkanlıkları ve beslenme konusunda bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2014

Öğrenci: HATİCE DÖNMEZ

Danışman: SEÇİL ÖZKAN

Özet:

Bu araştırma, Başkent Organize Sanayisi Bölgesi'nde bir fabrikada çalışan işçilerin beslenme alışkanlıkları ve beslenme konusunda bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini Ankara ili çevresindeki Temelli' de yer alan Başkent Organize Sanayisi Bölgesi'nde bir fabrikada çalışan işçiler (n:150) oluşturmaktadır. Örneklem seçilmemiş, işçilerin tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında, gerekli verilerin objektif ve istatistiksel analizlere uygun olarak toplanabilmesi ve diğer yöntemlere göre en pratik yöntem olmasından dolayı, anket formu kullanılmıştır. Anket formları yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak ve elde edilen verilerin istatistiksel analizleri SPSS 15.0 paket programı ile yapılmıştır. Elde edilen verileri değerlendirmek amacıyla ki-kare (Pearson ki-kare testi, Fisher'in kesin ki-kare testi, Yate's düzeltmeli ki-kare testi) testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda fabrika işçilerinin çoğunluğunun 29-38 yaş grubunda, lise mezunu, evli olduğu tespit edilmiştir. İşçilerin %58.7'sinin hafif şişman (BKİ=25.00-29.99), %22'si obezdir (BKİ≥30.00). Araştırma kapsamındaki işçilerin %65.3'ünün günde üç öğün yemek yediği, en fazla atlanılan öğünün sabah öğünü olduğu belirlenmiştir. İşçilerin %50'si ara öğün tüketmektedir. Ara öğünlerde tüketilenlerin başında çay, kahve, meyve suları, meyve ve bisküvi gelmektedir. İşçilerin her gün en yüksek sıklıkla tükettikleri besinlerin sırasıyla ekmek, peynir, zeytin yağı, yoğurt olduğu saptanmıştır. Beslenme bilgi düzeylerini belirlemek için yöneltilen sorulardan alınan puanların ortalaması 51.0±12.88 (orta düzey) puandır. Araştırmada işçilerin bazı besin öğelerini yetersiz aldıkları, yanlış beslenme alışkanlıkları olduğu saptanmıştır. Bu nedenle çalışan işçilere beslenme konusunda eğitim programları düzenleyerek yeterli ve dengeli beslenme konusunda bilgilendirilmeleri sağlanmalıdır.