Acil Servis Hastalarında Plazma, Parmak Ucu Kapiller Kan Ve Tükürük Glukoz Seviyelerinin Ölçülmesi Ve Aralarında Korelasyon Olup Olmadığının Belirlenmesi


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BURHAN ÇOMRUK

Danışman: Mehmet Akif Karamercan

Özet:

Amaç: Acil servise başvuran ve acil servis içinde takip eden hekim tarafından herhangi bir nedenle kanda glukoz ölçümü gerekli görülüp bu tetkikin istendiği hastalarda eş zamanlı olarak tükürük glukoz seviyelerini ölçmeyi, aralarında ilişki olup olmadığını belirleyerek yeni bir girişimsel olmayan şeker ölçüm yöntemi geliştirmeyi amaçladık.

Yöntem: Bu çalışma; Ankara Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi Erişkin Acil Servisi’ne başvuran ve dâhil edilme kriterlerini karşılayan Diyabetes Mellitus (DM) olan veya olmayan toplam 219 katılımcı ile gerçekleştirildi. Hastalar primer sorumlu hekim tarafından hastadan veya yakınından onam alınarak çalışmaya dâhil edildi. Kan şekeri ve tükürük kan şekeri değerleri biyokimyasal ve glukometre cihazı ile ölçülüp forma kaydedildi. Hastaların elde edilen sonuçları IBM® SPSS® Statistics 15,0 programına yüklenerek istatistiksel çalışma yapıldı. Çalışmamızın bütçesi Gazi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından (16.12.2022 / TTU20228256) finanse edildi.

Bulgular: DM olan bireylerin, DM olmayan bireylere göre parmak ucu kapiller glukoz değerleri ve serum glukoz değerleri istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptanmıştır. (p<0.001) DM olan bireylerin, DM olmayan bireylere göre tükürük glukoz biyokimya ve tükürük glukoz glukometre değerleri istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptanmıştır. (p<0,05) Çalışmada yer alan DM’li bireylerin Parmak Ucu Kapiller Glukoz ve Serum Glukoz değerleri arasında güçlü, pozitif yönlü, doğrusal ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. (p<0.001) Yine çalışmada yer alan DM’li bireylerin Serum Glukoz ve Tükürük Glukometre değerleri arasında zayıf, pozitif yönlü, doğrusal ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. (p=0.003) Çalışmada yer alan ve DM olmayan bireylerin Parmak Ucu Kapiller Glukoz ve Serum Glukoz değerleri arasında orta güçte, pozitif yönlü, doğrusal ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (p<0.001). Çalışmada yer alan tüm bireylerin Parmak Ucu Kapiller Glukoz ve Serum Glukoz değerleri arasında güçlü, pozitif yönlü, doğrusal ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. (p<0.001)  Çalışmada yer alan tüm bireylerin Serum Glukoz ve Tükürük Glukoz Biyokimya değerleri arasında zayıf, pozitif yönlü, doğrusal ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. (p=0.021) (Tablo 1)

Sonuç: Bu çalışma, tükürük glukoz ölçümünün girişimsel olmayan bir yöntem olarak acil servislerde potansiyel olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir. Ancak, bu bulguların daha fazla doğrulanması ve genelleştirilmesi için standartlaştırılmış tükürük toplama ve analiz yöntemlerini içeren daha kapsamlı, çok merkezli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Diyabetes Mellitus, Kan Şekeri, Tükürük, Glukometre, Tükürükte Kan Şekeri Ölçümü