Ankara'da tüketime sunulan balıklardan izole edilen gram negatif bakterilerin virülens özellikleri ve antibiyotik dirençlilikleri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2014

Öğrenci: SEDA KIRAÇ

Danışman: NESLİHAN GÜNDOĞAN BAKIRCI

Özet:

Bu çalışmada Ankarazda tüketime sunulan 52 balık örneği materyal olarak kullanılmıştır. Örneklerden Gr (-) bakteri izolasyonu ve tür tanımlaması yapılmıştır. Gr (-) bakteri izolatlarının çift disk sinerji yöntemi ile Genişlemiş Spektrumlu Beta-Laktamaz (GSBL) aktiviteleri, Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemi ile antibiyotik dirençlilikleri araştırılmıştır. Ayrıca Gr (-) bakteri izolatlarının proteolitik, lipolitik enzim aktiviteleri belirlenmiş ve izolatlara slime, hemoliz ve siderofor testleri uygulanmıştır. Balık örneklerinden izole edilen 221 izolatın %21,3zü Enterobacter spp., %14,5zi Escherichia spp., %11,3zü Citrobacter spp., %9,5zi Klebsiella spp., %9,5zi Hafnia spp., %9,5zi Pseudomonas spp., %6,3zü Serratia spp., %3,6zsı Proteus spp., %3,6zsı Pantoea spp., %2,7zsi Acinetobacter spp., %2,7zsi Aeromonas spp., %2,3zü Providencia spp., %1,8zi Rahnella spp., %0,5z, Morganella spp., %0,5zi Leclercia spp., %0,5zi Ewingella spp. olarak belirlenmiştir. Toplam 221 Gr(-) bakteri izolatının 121zi (%54,8) slime, 51zi (%23,1) hemoliz, 20zsi (%9) siderefor testinde pozitif sonuç vermiştir. 221 Gr(-) bakteri izolatının 4°Czde 8zi (%3,6) kuvvetli pozitif, 13zü (%5,9) orta derecede pozitif, 13zü (%5,9) zayıf pozitif proteolitik aktivite, 20°Czde 24zü (%10,9) kuvvetli pozitif, 11zü (%4,9) orta derecede pozitif, 1zi (%0,5) zayıf pozitif proteolitik aktivite, 37°Czde 12zsi (%5,4) kuvvetli pozitif, 11zü (%4,9) orta derecede pozitif, 18zi (%8,1) zayıf pozitif proteolitik aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. 221 Gr(-) bakteri izolatının 4°Czde 12zsi (%5,4) kuvvetli pozitif, 15zi (%6,8) orta derecede pozitif, 13zi (%5,9) zayıf pozitif lipolitik aktivite, 20°Czde 24zü (%10,9) kuvvetli pozitif, 13zü (%5,9) orta derecede pozitif, 20zsi (%9) zayıf pozitif lipolitik aktivite, 37°Czde izolatın 5zi (%2,3) kuvvetli pozitif, 10zu (%4,5) orta derecede pozitif, 24zü (%10,9) zayıf pozitif lipolitik aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. Gr(-) bakteri türleri en fazla amoksisilin (%85,9), amoksisilin klavulanik asit (%66,1), ampisilin (%63,3), ampisilin-sulbaktam (%47,9) antibiyotiklerine dirençli tespit edilmiştir. Tanımlanan 221 Gr(-) bakterileri izolatının 60zı (%27,1) GSBL pozitif özellik göstermiştir. GSBL(+) 60 Gr(-) bakteri izolatının %28,3zü E. coli, %11,7zsi K. oxytoca, %10zu C. freundii, %6,7zsi A. hydrophila, %6,7zsi C. amalonaticus, %6,7zsi H. alvei, %6,7zsi S. Fonticola, %5zi P. vulgaris, %3,3zü A, iwoffii, %3,3zü E. cloacae, %3,3zü P. agglomerans, %1,7zsi E. sakazakii, %1,7zsi E. vulneris, %1,7zsi K. pneumoniae, %1,7zsi P. aeruginosa, %1,7zsi S. marcescens olarak belirlenmiştir. GSBL(+) Gr(-) bakteri izolatları en fazla amoksisilin (%86,7), amoksisilinklavulanik asit (%65), ampisilin (%60), ampisilin-sulbaktam (%36,7) antibiyotiklerine dirençli tespit edilmiştir.