Yiyecek turizmi ve yiyecek turizmi ürünleri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2011

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Elif Şahbaz

Danışman: NEVİN ŞANLIER

Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu

Özet:

Bu araştırmanın amacı; yemek kursu aktivitelerine katılan kursiyerlerin tatildeki davranışları ile yiyecek turizmi ürünleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Yemek kursu katılımcılarının tatildeki davranışlarında yemek ile ilgili aktivitelere katılıp katılmadıkları tespit edilmiştir. Daha sonra demografik özellik ve katılım amaçlarındaki farklılıkların tatildeki yemek ile ilgili etkinliklere katılım noktasında ne gibi farklılıklar oluşturduğu, katılım amaçları ve tatildeki davranışlar arasındaki ilişki ve tatil davranışları sonrasında destinasyonu tekrar ziyaret etme durumuna ait bulguların ortaya konulması amaçlanmıştır. Konuyla ilgili kapsamlı literatür taraması yapılmış ve 2008 2010 yılları arasında Başkent Aşçılar ve Turizm Birliği Derneğinin düzenlediği yemek kurslarına katılan 18 yaş üstü 296 bireye hazırlanan anket formları uygulanarak veriler toplanmıştır. Çalışmada kullanılan ölçeğin güvenilirliğine ilişkin gerekli analizler yapılmış ve güvenilirlik katsayısı chronbach :0,87 bulunmuştur. Verilerin analizinde, yüzde, frekans, bağımsız örneklemler için t-testi, tek faktörlü varyans (Anova) analizi, Tukey (HSD) testi ve korelasyon analizleri yapılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre kadınların yemek kursuna katlım düzeyi (%64,9) erkeklerin katılım düzeyinden (%35,1) önemli oranda yüksek olup, grubun genel eğitim seviyesi (%95,6 lisans ve üstü) çok yüksektir. Yemek kursuna katılım amacı ile tatildeki yemek ile ilgili aktivitelere katılım arasında bir ilişki olduğu, bu ilişkinin demografik özelliklere, katılım amaçlarına ve destinasyonu tekrar ziyaret etme durumuna göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.