Elit masa tenisçilerin ve antrenörlerinin beslenme bilgisi ve alışkanlıklarının belirlenmesi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2012

Öğrenci: OKTAY ÇİMEN

Danışman: METİN KAYA

Özet:

Bu çalışma beslenmenin, sporcuların hem genel sağlığı üzerindeki etkisinden hem de sportif performansını artıran önemli bir unsur olmasından hareketle, elit masa tenisi sporcularının ve antrenörlerinin, beslenme bilgilerini ölçmek, beslenme alışkanlıklarını tespit etmek ve çeşitli değişkenlere göre farklılaşmasını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tarama modelindeki araştırmada, veri toplama aracı olarak 3 bölümden oluşan beslenme alışkanlıkları ve beslenme bilgilerini ölçmeye yönelik anket, 94 sporcu ve 44 antrenöre uygulanmıştır. Elde edilen verilerden katılımcıların demografik özelliklerine ve beslenme bilgisi ile beslenme alışkanlıkları bölümünde yer alan soruların frekans ve yüzde dağılımlarına bakılmıştır. Ayrıca beslenme bilgisi, beslenme alışkanlıklarına yönelik olarak, sporcu ve antrenör arasında fark olup olmadığını anlamak amacıyla iki örnek için bağımsız t testi uygulanmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerinden belirlenen alt problemler incelendiğinde; Cinsiyet, öğrenim durumu, millik durumu ve düzenli spor yapma özelliklerine göre, anket sorularında yer alan beslenme bilgileri ve beslenme alışkanlıkları arasındaki farklılıkları tespit etmek için Independent Samples Test, Kruskal Wallis Testi ve Anova uygulanmıştır. Sonuç olarak; katılımcıların cinsiyet ve öğrenim değişkenine göre beslenme bilgi ve alışkanlılıklarında anlamlı bir farklılığın olmadığı, ancak antrenör ve sporcuların millilik durumunun beslenme bilgilerini etkilediği görülmektedir. Katılımcıların haftada birden fazla kuru baklagillerle beslenmeyi tercih ederken, sportif aktivite öncesi proteinle karbonhidrat içeren besinleri tercih ettikleri, yağ ve şeker içeren ürünlerden uzak durdukları ve vitamin-mineral ya da protein takviyesine gerek görmedikleri tespit edilmiştir. Araştırma grubunun ayrıca, toparlanma döneminde karbonhidrat açısından zengin yiyeceklerin tüketilmesinin gerekli olduğu ve son öğünün sportif aktivitelerden en az 3 saat önce yenmesi gerektiğini belirttikleri ve beslenmenin sportif başarı üzerinde etkisi olduğuna inandıkları tespit edilmiştir.