Bazal hücreli karsinomda peritümöral immün infiltratın rekürrensle ilişkisinin değerlendirilmesi


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, DERİ VE ZÜHREVİ HASTALIKLAR ANABİLİM DALI, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2018

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BURCU BEKSAÇ

Danışman: Nilsel İlter

Özet:

Bazal hücreli karsinom (BHK), tüm dünyada en sık görülen kanser tipidir. İmmün sistemin kansere karşı koruma sağladığı ve kanser prognozunu etkileyebildiği bilinmektedir. İmmün baskılanmış kişilerde, pek çok tümörde olduğu gibi, deri kanserleri de daha sık görülmekte ve daha agresif seyir göstermektedir.
Bu çalışmada, peritümöral immün infiltratın BHK rekürrensine olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya BHK tanısı almış, tanıdan sonraki 5 yıl içinde rekürrens göstermemiş 30 hasta ile tanıdan sonraki ilk 5 yıl içinde aynı anatomik bölgede tümör rekürrensi saptanmış 29 hasta alınmış; hasta yaşı, tanı yaşı, cinsiyet, komorbidite varlığı, solar elastoz varlığı, lezyonun ortaya çıkışından primer tümör eksizyonuna kadar geçen süre, tümörün histopatolojik tipi gibi demografik ve klinik özelliklerin rekürrens riski üzerine etkisi incelenmiştir. İmmünhistokimya yöntemiyle CD4, CD8, CD25, Foxp3, CD68, CD163 ve CD1a boyaması yapılarak semi-kantitatif olarak değerlendirilmiş, BHK hastalarındaki immün infiltratın bileşimi, rekürrens ve histopatolojik tip üzerine etkileri araştırılmıştır.
Lezyonun ortaya çıkışından primer tümör eksizyonuna kadar geçen sürenin tümör rekürrens riski ile ilişkili olduğu saptanmış, her üç tümör grubunda (primer grubun tümörleri, rekürren grubun primer ve rekürren tümörleri)
97
peritümöral immün infiltratın CD4+ T-hücrelerden zengin, CD1a+ Langerhans hücrelerinden fakir olduğu belirlenmiştir. BHK tümör mikroçevresinde CD163+ M2 makrofajların CD68+ M1 makrofajlara göre daha fazla olduğu görülmüştür. Rekürren grubun primer tümörlerinde CD8 ifadelenmesinin CD4’e göre daha düşük olduğu saptanmırken, anti-tümör immün yanıtta görevli sitotoksik T-lenfositlerin sayıca az olmasının rekürrensle ilişkili olabileceği düşünülmüştür. Ayrıca, CD1a ifadelenmesinin primer grupta, rekürren grubun primer tümörlerine göre anlamlı olarak fazla olduğu belirlenmiş, rekürren olgularda tümör mikroçevresindeki antijen sunumunun bozulmasının, anti-tümör immün yanıtı bozarak rekürrens riskini artırabileceği sonucuna varılmıştır.
Çalışmamızda, BHK tümör mikroçevresinin M2 makrofajlardan zengin, Langerhans hücrelerinden fakir, immünsüpresif bir ortam olduğu; rekürrens göstermeyen tümörlerle karşılaştırıldığında, rekürren tümörlerin primer tümörlerinde, peritümöral immün infiltratın daha az CD1a+ Langerhans hücresi ve CD8+ sitotoksik T hücre içerdiği saptanmış, bu durumun anti-tümör immün yanıtta bozulmaya, dolayısıyla da rekürrense ortam hazırlayabileceği düşünülmüştür. Bu çalışma, literatürde daha önce BHK mikroçevresindeki immün infiltratı bu kadar detaylı olarak değerlendiren bir çalışma bulunmaması nedeniyle önem taşımaktadır.
Anahtar kelimeler: Bazal hücreli karsinom, anti-tümör immün yanıt, tümör mikroçevresi