Kolorektal Kanserli Hastaların İrisin, Rezistin Hormonları, Beslenme Durumu Ve Vücut Bileşimlerinin Değerlendirilmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, BESLENME VE DİYETETİK ANABİLİM DALI, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2017

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Gizem Özata Uyar

Danışman: Nevin Şanlıer

Özet:

Bu çalışma, kolorektal kanserli hastaların serum irisin, rezistin hormonları, beslenme durumu ve vücut bileşimlerini değerlendirmek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Çalışmaya Nisan 2016- Ekim 2017 tarihleri arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji polikliniğine başvuran, araştırma kriterlerini sağlayan, yaşları 36-72 yıl arasında değişen kolorektal kanserli 25 i erkek, 17 si kadın, toplam 42 gönüllü hasta ile kontrol grubu olarak aynı sayıda sağlıklı kadın ve erkek yetişkin birey dahil edilmiştir. Bireylerin genel özellikleri, hastalık bilgileri ile beslenme alışkanlıkları, iştah durumları, subjektif global değerlendirme, fiziksel aktivite anketi, 3 günlük (2 gün hafta içi ve 1 gün hafta sonu) besin tüketim kaydı, bazı biyokimyasal parametreler ve antropometrik ölçümleri alınmıştır. Serum irisin, rezistin ve insülin hormonları değerlendirilmiştir. Kontrol grubunun irisin ve rezistin düzeyleri (sırasıyla 2,3±1,6 μg/mL, 8,3±4,2 ng/mL) çalışma grubundan (sırasıyla 1,5±1,2 μg/mL, 6,1±2,8 ng/mL) daha fazla olup bu farklılık istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur (p<0,05). İnsülin, insülin direnci ve açlık kan glukozu çalışma grubunda kontrol grubundan daha yüksek olsa da istatistiksel açıdan anlamlı değildir (p>0,05). Hem çalışma hem de kontrol grubunun antropometrik ölçümleri ve vücut bileşimi ile irisin ve rezistin düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken (p>0,05) insülin ve insülin direnci ile şu anki vücut ağırlığı, beden kütle indeksi (BKİ), kalça çevresi ve üst orta kol çevresi arasında anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır (p<0,05). Çalışma ve kontrol grubundaki bireylerin cinsiyete göre günlük enerji, makro ve mikro besin öğeleri tüketimleri arasında (erkeklerde K vitamini hariç) istatistiksel açıdan farklılık tespit edilmemiştir (p>0,05). Bireylerin enerji, makro ve mikro besin öğesi alımları ile irisin, rezistin, insülin ve HOMA-IR düzeyleri arasında genel anlamda anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0,05). Sonuç olarak bu çalışma kolorektal kanserli bireylerde irisin, rezistin ve insülin hormonları, beslenme durumu, fiziksel aktivite düzeyleri, vücut bileşimleri ile iştah ve malnütrisyon durumlarını değerlendirme ile ilgili yapılacak başka çalışmalara yol gösterecektir.