Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2014
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Nilgün Özbaş
Danışman: ZEHRA GÖÇMEN BAYKARA
Özet:Araştırma, hemşirelerin enteral beslenen hastaların bakımına ilişkin bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 170 hemşire oluşturmuştur. Veri toplama formu; hemşirelerin tanıtıcı özelliklerini içeren 8 Soru ve tüple enteral beslenmeye yönelik bilgi düzeylerini ölçmeyi amaçlayan 18 soru olmak üzere toplam 26 sorudan oluşmaktadır. Verilerin analizi SPSS 20.0 paket programı ile değerlendirilmiştir. Verilerin frekans ve yüzdesel dağılımları verilmiştir. Mann Whitney U Testi, Bonferroni düzeltmeli Kruskal Wallis H Testi, Ki-Kare testi kullanılmıştır. Gruplar arası farklılık incelenirken; anlamlılık seviyesi olarak 0,05 kullanılmış olup p<0,05 olması durumunda gruplar arası anlamlı farklılığın olduğu belirtilmiştir. Hemşirelerin yaş ortalamalarının 30 ± 7,5, toplam hizmet sürelerinin ortalama 9 yıl olduğu, büyük çoğunluğunun (%79,41) tüple enteral beslenmeye yönelik eğitim almadığı ve herhangi bir bilimsel programa (%87,65) katılmadığı belirlenmiştir. Hemşirelerin tüple enteral beslenmeye yönelik toplam bilgi puan ortalamalarının 10, 44 (Max: 18, min: 0) olduğu belirlenmiştir. Hemşireleri en çok rezidüel volüm (%88,82), pulmoner aspirasyon (%61,76), tüp bakımı (%56,47) ile ilgili soruları bilemedikleri, stoma çevresindeki cilt problemleri (%83,53) beslenme pozisyonu (% 80,59) ve bulantı kusmayı önlemeye yönelik girişimler (%73,53) ile ilgili soruları daha fazla oranda doğru bildikleri saptanmıştır. Yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin diğer klinikte çalışan hemşirelere göre tüple enteral beslenmeye ilişkin soruları daha fazla bildikleri belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre hemşirelerin tüple enteral beslenmeye ilişkin bilgi düzeylerinin istendik düzeyde olmadığı belirlenmiştir. Bu bağlamda enteral beslenme konusunda eğitim programlarının düzenlenmesi, kurumlarda konuya ilişkin bakım yönergelerinin oluşturulması önerilmektedir.