COVID-19 Salgın Döneminde Yetişkin Bireylerin Besin Desteği Kullanımı ve Beslenme Durumu İle Kaygı Düzeyleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: YASEMİN AÇAR

Danışman: Hilal Yıldıran

Özet:

Bu çalışma COVID-19 salgın döneminde yetişkin bireylerin besin desteği kullanımı ve

beslenme durumu ile kaygı düzeyleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmek amacıyla 19-64 yaş

aralığındaki (yaş ortalaması 31,7±11,86 yıl) 197 erkek 403 kadın olmak üzere toplam 600

bireyin gönüllü katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma verileri bireylerin demografik

özellikleri, sağlık bilgileri, beslenme alışkanlıkları, besin desteği kullanım durumları,

fiziksel aktivite durumları, antropometrik ölçümleri (vücut ağırlığı ve boy uzunluğu)

Koronavirüs-19 Fobisi Ölçeği (C19P-S), Durumluk Kaygı Ölçeği (STAI-S), besin tüketim

sıklığı ve besin tüketim kaydını içeren çevrim içi ortamda hazırlanmış anket formu

aracılığıyla sorgulanmış, tüm bireylerin Beden Kütle İndeksleri (BKİ) ve sağlıklı yeme

indeksi puanları (HEI-2015) hesaplanmıştır. Çalışma sonunda bireylerin %53’ünün COVID-

19 döneminde beslenme alışkanlıklarında değişim olduğu (p<0,05), beslenme alışkanlığında

değişiklik olanların %48,7’sinin daha sağlıksız beslendiği (p>0,05), %49,8’inin iştah

durumunda ve %34,2’sinin öğün sayısında artış olduğu görülmüştür. Bireyler arasında besin

desteği kullanım oranı %40 olarak bulunmuştur (p<0,001). En sık kullanılan besin

desteklerinin sırasıyla D vitamini (%57,5), C vitamini (%47,9) ve multivitamin (%30,8)

destekleri olduğu saptanmıştır. Her iki cinsiyette de COVID-19 döneminde fiziksel aktivite

yapma oranlarının azaldığı (p<0,01), vücut ağırlığı ve BKİ ortalamalarının ise anlamlı olarak

arttığı görülmüştür (p<0,01). COVID-19’a yönelik kaygının pandemi döneminde besin

desteği kullanmaya başlayan bireylerde ve kadınlarda daha yüksek olduğu; yaş azaldıkça

kaygı düzeylerinin arttığı saptanmıştır (p<0,05). Erkek ve kadın bireylerin pandemi

dönemindeki toplam HEI-2015 puanları sırasıyla 49,7±7,89 ve 52,7±10,37’dir (p<0,01) ve

erkek bireylerin %38,4’ünün, kadınların ise %61,6’sının sağlıklı yemek indeksi puanlarına

göre kötü diyet kalitesine sahip olduğu bulunmuştur. COVID-19 döneminde bireylerin kaygı

düzeylerinin azaltılması, psikolojik destek verilmesi ve bireylerin yeterli ve dengeli

beslenme, fiziksel aktivite ve besin desteklerinin doğru kullanımı konusunda

bilinçlendirilmesi ve yeni yaşam biçimine uyumun sağlanması açısından önem taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler : Besin desteği, Beslenme, COVID-19, Kaygı