Radyasyona bağlı intestinal yan etkilerin önlenmesinde ve tedavisinde borik asit kullanımının yeri ve mikroRNA değişimleri ile epigenetik analizi


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: YASİN KORUCU

Danışman: Bekir Eren Çetin

Özet:

Abdomen ve pelvik yerleşimli gibi birçok kanserde radyoterapi, hastalığın yönetiminde kritik rol üstlenmektedir. Bu ışınlamalarda normal doku ve organların da radyasyon maruziyeti kaçınılmazdır. Radyasyona ikincil kemik iliği supresyonu ve bağırsak mukozitine bağlı enterit en yaygın karşılaşılan, ciddi klinik tablolara yol açabilecek akut yan etkilerindendir. Histopatolojik değerlendirmelerden ayrı olarak, miRNA ile ilgili son dönemde hızla büyüyen bilgi birikimimiz bulunmaktadır.Bu bilgiler henüz histolojik olarak radyasyona bağlı kronik yan etkiler oluşmadan, riskli hastaları yakalayacak bir biyobelirteç olarak miRNA’ları kullanabileceğimizi göstermektedir.
Çalışmamızda, radyasyona bağlı enteritin önlenmesi için deney hayvanlarındaoral gavaj ile borik asit solusyonu kullanılacaktır.Radyoprotektif tedaviler, kanser hastalıkları destek tedavilerinde ve radyoterapi-kemoterapi yan etkilerinin tedavilerinde son yıllarda kullanılmakta ve klinik-preklinik araştırmalar yapılmaktadır. Bu araştırmada, özgün olarak, radyoprotektif ajan uygulamanın miRNA gibi epigenenetik mekanizmaları etkileyebileceğini öngörmekteyiz. Ayrıca, radyoprotektif ajan uygulamanın radyoterapiye oldukça hassas bu dokularda (hematopoetik sistem, gastrointestinal sistem gibi) akut yan etkilerde önleyici etkisinin olabileceği ve klinik araştırmalara ve uygulamalara ışık tutabileceğini düşünmekteyiz.