Migren hastalarında yaşam ve diyet kalite indeksleri ile hastalık bulguları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, BESLENME VE DİYETETİK ANABİLİM DALI, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2020

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: HANDE ÇEKİCİ

Danışman: Hilal Yıldıran

Özet:

Bu çalışma diyet ve yaşam kalitesi ile migren hastalık bulguları arasındaki ilişkiyi incelemek

amacıyla yapılmıştır. Uluslararası Baş Ağrısı Klasifikasyonu-3 kriterlerine göre migren teşhisi almış,

yaşları 19-64 yıl arasında olan 80 birey çalışmaya dahil edilmiştir. Bireylere genel bilgi soruları

içeren anket formu uygulanmıştır. Besin tüketim kayıtlarını üç gün boyunca tutmaları bireylerden

istenerek fiziksel aktivite durumları sorgulanmıştır. Hasta kayıt dosyalarından alınan biyokimyasal

bulguların sonuçları değerlendirilmiştir. Migren atak şiddeti Vizüel Analog Skala, yeti yitimi ise

Migren Yeti Yitimi Değerlendirme Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Bireylerin antopometrik ölçümleri

alınmış ve vücut bileşimi biyoelektrik impedans metodu ile analiz edilmiştir. Migrenli bireylerin

diyet kalitesini ve uyumunu belirlemek amacıyla Akdeniz Diyeti Uyum Ölçeği, Hipertansiyonun

Önlenmesi İçin Diyet Yaklaşımları (DASH) Uyum Ölçeği ve Sağlıklı Yeme İndeksi-2010 (HEİ-

2010) kullanılmıştır. Bireylerin yaşam kalitesi Kısa Form-36 ile değerlendirilmiştir. Çalışma

sonunda, Akdeniz diyetine uyum düzeyi düşük olanların yeti yitiminin daha ciddi düzeyde ve

ataklarının daha şiddetli ve sık olduğu, Akdeniz diyeti uyum puanı ile atak şiddetinin ters ilişkili

olduğu bulunmuştur (r=-0,733, p<0,05). DASH’e düşük uyum sergileyen bireylerin ataklarının daha

şiddetli ve sık olduğu, atak şiddeti ile DASH uyum puanı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki

olduğu saptanmıştır (r=-0,700, p<0,001). DASH alt bileşenlerinden az yağlı et ürünleri puanı ile

migren yeti yitimi arasında, az yağlı süt ürünleri ile atak sıklığı arasında pozitif yönde anlamlı bir

ilişki saptanmıştır (p<0,05). HEİ-2010’a göre diyet kalitesi kötü olan bireylerde diğer bireylere göre

daha şiddetli migren atakları mevcuttur (p<0,05). HEİ-2010 puanı ile atak şiddeti arasında negatif

yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r=0,458, p<0,05). İyi diyet kalitesi olan migrenlilerin bazı alt

boyutlarda yaşam kalitesi daha yüksektir. Tiroksin ile atak şiddeti arasında (r=0,234), trigliserit ile

atak süresi arasında (r=0,261) ve total kolesterol ile atak şiddeti ve süresi arasında (r=0,254) pozitif

yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Vücut kas kütlesi yüzdesi ile atak süresi ve

kemik kütlesi ile atak sıklığı arasında negatif yönde (sırasıyla r=-0,299 ve r=-0,233), vücut yağ oranı

ile atak süresi arasında ise pozitif yönde (r=0,289) anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç

olarak, bu çalışmanın bulguları Akdeniz diyetine ve DASH’e bağlılığın, diyet kalitesinin,

biyokimyasal bulguların ve vücut bileşiminin migren bulguları ile ilişkili olabileceğini

göstermektedir.

Anahtar Kelimeler : Migren, diyet kalitesi, sağlıklı yeme indeksi-2010, Akdeniz diyeti

uyumu, DASH skoru, yaşam kalitesi