Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2019
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Murat ÇELİK
Özet:
Bu çalışma ortaokul öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları, beden kütle indeksleri ve fiziksel aktivitelerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Manisa ili Kula ilçesi 11-14 yaş ortaokul öğrencileri, örneklemini ise Manisa ili Kula ilçesi 4 Eylül Ahmet ve Sabahat Özmen Ortaokulunda okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Uzman görüşü alınarak, daha önce yapılmış çalışmalar, konu ile ilgili daha önce hazırlanmış anketler incelenerek, üç bölümden oluşan anket formu oluşturulmuştur. Anketin birinci bölümünde öğrencilerin kişisel ve demografik özelliklerini tespit etmeyi amaçlayan sorulara yer verilmiştir. Anketin ikinci bölümünde öğrencilerin beslenme alışkanlıklarını belirlemeyi amaçlayan sorulara ve besin tüketim sıklığı sorularına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise öğrencilerin fiziksel aktivitelerini tespit etmeyi amaçlayan çocuklar için fiziksel aktivite ölçeğine yer verilmiştir. Beden kütle indekslerini belirlemek için öğrencilerin boy ve kilo ölçümleri yapılmıştır. Çalışmaya katılan 306 öğrenciden elde edilen veriler, SPSS 20.0 (Statistical Package for the Social Science 20.0) istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Kategorik değişkenler arası ilişkilerin değerlendirilmesinde ki-kare testi, t-testi, anova testi ve tukey testi kullanılmıştır. Bütün istatistiksel analizlerde önemlilik seviyesi vii olarak p<0.05 değeri anlamlı olarak kabul edilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin %51.3’ünün kız, %48.7’sinin erkek olduğu görülmüştür. Beden Kütle İndeksleri dağılımı incelendiğinde öğrencilerin %56.2’sinin normal kilolu, %19.3’ünün zayıf, %18.3’ünün fazla kilolu ve %6.2’sinin obez olduğu tespit edilmiştir. Fiziksel aktivite puanlarına göre çalışmaya katılan öğrencilerin %3.9’unun inaktif, %72.5’inin orta düzeyde aktif ve %23.5’inin aktif olduğu anlaşılmıştır. Öğrencilerin tahıl grubu tüketim sıklığı ile beden kütle indeksi arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Öğrencilerin et grubu tüketim sıklığı ile beden kütle indeksi arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı anlaşılmıştır. Öğrencilerin süt grubu tüketim sıklığı ile beden kütle indeksi arasında anlamlı bir ilişki saptanamamıştır. Öğrencilerin sebze grubu tüketim sıklığı ile beden kütle indeksi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Öğrencilerin yağ ve şeker grubu tüketim sıklığı ile beden kütle indeksi arasında anlamlı bir ilişki saptanamamıştır. Öğrencilerin beden kütle indeksleri düzenli olarak her yıl hesaplanarak beden kütle indeksleri normal düzeyde olmayan öğrenciler sağlık kuruluşlarına yönlendirilmelidir. Aileler, öğretmenler ve medya öğrencilerin sağlıklı beslenmesi için üzerine düşeni yerine getirmelidir. Öğrencilere düzenli öğün tüketimi alışkanlığı kazandırmalı ve öğün aralarında vücudun ihtiyacı kadar besin tüketilmesi sağlanarak sağlıksız gıdaların öğün aralarında tüketilmemesi konusunda öğrenciler bilgilendirilmelidir. Okullar ve belediye gibi kurumlar tüm çocuklara, gençlere ve yetişkinlere yönelik ilgi çekici aktiviteler sunabilmeli, okul ders saatleri dışında fiziksel aktivite alanları ve olanaklarından herkesin yararlanabilme fırsatı sağlanabilmesi önerilmektedi