Gıda sektöründe enerji verimliliği ve enerji yönetimi: Şeker fabrikası örneği


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2013

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Tolga Taner

Danışman: MECİT SİVRİOĞLU

Özet:

Bu çalışmada öncelikle gıda sektörlerine genel bir bakış ile enerjinin önemi vurgulanmıştır. Gıda sektöründeki enerji verimliliği için termodinamik kanun verimlilikleri incelenmiştir. Enerji verimliliği ve enerji yönetimi için örnek olarak şeker sektörü ele alınmıştır. Bu sebep ile Türkiye'nin en büyük kuruluşlarından Konya Çumra Şeker fabrikası entegre tesisi çalışmada göz önüne alınarak enerji ve ekserji analizleri uygulanmıştır. Fabrikanın tüm proseslerinin enerji ve ekserji analizleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca fabrikanın 2008 ile 2011 yılları arasında enerji yönetimi için enerji tüketim miktarları çıkarılmıştır. Bu çalışmalar ışığı altında proseslerde iyileştirme sağlayabilmek için değişik senaryolarla analizler yapılmıştır. Bu senaryolar sonucunda da termoekonomik analizler uygulanmıştır. Bu çalışmalara destek olması açısından SPSS İstatiksel Metottan faydalanılmıştır. Sonuç olarak fabrikanın enerji ekserji analiz sonuçlarına göre yapılan termoekonomik analiz ile fabrika karının arttırılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.