Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2014
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: MAOULİDA ABDOU
Danışman: Zehranur Yüksekdağ
Özet:Çalışmada, Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoteknoloji Laboratuvarı kültür koleksiyonunda bulunan Türkiye'nin çeşitli ilçelerinden alınarak, geleneksel yöntemlerle yapılan yoğurtlardan izole edilen ve 16S rDNA bölgesine göre moleküler tanımlamaları yapılmış 31 Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus bakteri kültürlerinin ekzopolisakkarit (EPS) üretimleri belirlenmiştir. Suşların ürettiği EPS miktarları 33,63-344,37 mg/L arasında bulunmuştur. Çalışmada ayrıca, yüksek EPS üretimine sahip olan L. delbrueckii ssp. bulgaricus ZN461, ZN551, ZN541, ZN661 ve ZN951 suşlarının otoagregasyon, koagregasyon, hidrofobisite yetenekleri ve β-galaktozidaz enzim aktiviteleri araştırılmıştır. Yüzde otoagregasyon değerleri L. delbrueckii ssp. bulgaricus ZN541 suşunda (%41,60), yüzde koagregasyon değerleri ise E. coli ATCC 11229 test bakterisinin kullanımıyla L. delbrueckii ssp. bulgaricus ZN461 suşunda (%54,38) yüksek bulunmuştur. Suşlar (ZN661 suşu hariç), kloroform, toluen ve etil asetat hidrokarbonları ile hidrofobisite göstermişlerdir. β-galaktozidaz enzim aktivitesi kültürlerin hem pelletinde hem de kültür süpernatantlarında bakılmıştır. Kültür süpernatantlarında enzim aktivitesine rastlanılmamıştır. Bakteriler, 0,076 U/mL (L. delbrueckii ssp. bulgaricus ZN951)-0,031 U/mL (L. delbrueckii ssp. bulgaricus ZN551) arasında değişen değerlerde β-galaktozidaz enzim aktivitesi, 0,493 U/mg (L. delbrueckii ssp. bulgaricus ZN951)-0,193 U/mg (L. delbrueckii ssp. bulgaricus ZN951) arasında β-galaktozidaz spesifik aktivitesi göstermişlerdir.