Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2019
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: RABİA ŞANKAZAN DOKUMACI
Danışman: ORHAN ACAR
Özet:Günlük yaşamda çok tüketilen pirinç, çay ve sığır ciğeri numuneleri yaş yakma yöntemi ile çözülmüştür. Örnek çözeltilerindeki kadmiyum ve kalay içerikleri grafit fırınlı atomik absorpsiyon spektrometresi kullanılarak tayin edilmiştir. Bakır, çinko ve demir elementlerinin tayininde ise alevli atomik absorpsiyon spektrometresi kullanılmıştır. Cd ve Sn tayinleri için grafit fırın sıcaklık programları, kül etme ve atomlaşma sıcaklıkları Pd ortam düzenleyicisi varlığında veya yokluğunda optimize edilmiştir. Belirlenen uygun değerlerde ve Pd ortam düzenleyicisi kullanarak standart referans maddelerde ve gıda maddelerinde Cd ve Sn tayinleri gerçekleştirilmiştir. SRM çözeltilerinde bulunan element sonuçları, sertifika değerleri ile karşılaştırılmış ve uygun olduğu gözlenmiştir. Sn ve Cd tayinleri için Pd ortam düzenleyicisi varlığında gözlenebilme sınırları (LOD) 0,66 μg/L Sn ve 0,26 μg/L Cd; tayin sınırları da (LOQ) sırasıyla 2,20 μg/L Sn ve 0,87 μg/L Cd olarak bulunmuştur. Bakır, çinko ve demir için bulunan LOD değerleri sırasıyla 1,9, 1,2 ve 2,0 μg/L LOQ değerleri sırasıyla 6,3 μg/L, 4,0 μg/L, 6,7 μg/L olarak bulunmuştur