Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2013
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: YASEMİN KILIÇ
Danışman: Zehranur Yüksekdağ
Özet:Bu çalışmada, Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoteknoloji Laboratuvarı kültür koleksiyonunda bulunan insan, gıda ve hayvan kaynaklı olmak üzere 39 adet Lactobacilllus cinsine ait ve yenidoğan gaitasından izole edilmiş olan 3 adet Bifidobacterium cinsine ait toplam 42 adet bakteri kullanılmıştır. O-nitrofenil-beta-D-galaktosid (o-NPG) substrat olarak kullanılarak, kültürlerin ß-galaktosidaz enzim aktiviteleri belirlenmiştir. Suşların enzim aktiviteleri değerlendirildiğinde, Lactobacillus cinsine ait kültürlerden L. fermentum ZYN17 (2,468±0,000 U/mg), L. acidophilus BAZ36 (0,947±0,052 U/mg), L. rhamnosus GD11 (1,034±0,027 U/mg) ve L. casei LB65 (1,116±0,036 U/mg) suşlarının, Bifidobacterium cinsine ait kültürlerden de Bifidobacterium breve A26 (0,726±0,032 U/mg) suşunun en yüksek spesifik enzim aktivitesi yeteneğine sahip oldukları belirlenmiştir. Yüksek spesifik ß-galaktozidaz enzim aktivitesi gösterdiği belirlenen kültürlerde farklı pH, sıcaklık ve tamponların enzim aktivitesi üzerinde etkisinin belirlenmesi ile, optimizasyon çalışmaları yapılmıştır. Kültürlerin pH 6,8, 37ºC ve potasyum fosfat tamponunda en yüksek spesifik enzim aktivitesi yeteneğine sahip oldukları gözlenmiştir. Suşların farklı konsantrasyonlarda substrat (laktoz) içeren besiortamlarında geliştirilmesi durumunda, en yüksek enzim aktivitesi %6 laktoz içeren besiortamında belirlenmiştir. Yapay mide suyunda, pH 7,0'da Lactobacillus fermentum ZYN17 suşu 2,262±0,000 U/mg ile en yüksek spesifik enzim aktivitesine sahipken, pH 7,5'te 1,686±0,000 U/mg ile L. fermentum ZYN17 suşu yapay bağırsak sıvısında en yüksek ß-galaktozidaz spesifik enzim aktivitesi göstermiştir. ß-galaktozidaz spesifik aktivitesi üzerine, enzim ekstraksiyon yöntemlerinden kimyasal yöntemlerden Triton X-100'ün en etkili yöntem olduğu belirlenmiştir.