Anne sütü ile beslenen bebeklerin dışkısından izole edilen Lactobacillus türlerinin bazı probiyotik özellikleri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2013

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: LEİLA MEHRNİA

Danışman: Zehranur Yüksekdağ

Özet:

Bu çalışmada, Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoteknoloji Laboratuvarı kültür koleksiyonuda bulunan, anne sütü ile beslenen yeni doğan bebeklerin dışkısından izole edilen ve 16S rDNA bölgesine göre moleküler tanımlamaları yapılan laktobasil cinsine ait 15 adet bakterinin laktik asit, hidrojen peroksit, ekzopolisakkarit (EPS) üretimleri, antibiyotik duyarlılıkları, antimikrobiyal aktiviteleri, asit direnci, safra toleransı belirlenmiştir. Ayrıca yüksek EPS üretimine sahip olan Lactobacillus casei LB74 ve L. casei LB61 suşlarının otoagregasyon ve koagregasyon yetenekleri, hidrofobisite, kolesterol giderimleri araştırılmıştır. Suşların yüzde asit ürettiği miktarının belirlenebilmesi için farklı iki besiyeri kullanılmış ve skim milk besiyerinde daha yüksek asit üretiminin (%1,05-%2,79) olduğu belirlenmiştir. Bakterilerin hidrojen peroksit üretim miktarları 0,68?3,83 ?g/mL arasında değişirken, ürettiği EPS miktarları 142,99?425,16 mg/L arasında bulunmuştur. Suşların antibiyotiklere karşı duyarlılıklarının incelenmesinde disk difüzyon metodu kullanılmış ve suşların penisilin G, kloramfenikol ve amoksisiline %100 duyarlı, streptomisin ve vankomisine %100 dirençli olarak belirlenmiştir. Laktobasil suşlarının, bebeklerde hastalığa neden olan patojen bakterilerden Escherichia coli ATCC 11229 üzerinde antimikrobiyal etkisinin %93,3, Staphylococcus aureus ATCC 25923 üzerinde %66,6, Listeria monocytogenes ATCC 7644 üzerinde %86,6, Salmonella enteritidis ATCC 13076, Salmonella typhimurium MU 80, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 üzerinde ise %100 olduğu belirlenmiştir. Bakterilerin azalan asit ve artan safra konsantarasyonlarında canlılıklarında azalma olduğu ve bu azalmanında istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir. EPS üretimi yüksek olan suşların otoagregasyon ve koagregasyon (E. coli ATCC 11229, Salmonella enteritidis ve Listeria monocytogenes ATCC 7644 suşları ile) yetenekleri incelenmiştir. %otoagregasyon değerleri L. casei LB74 (%28,91) suşunda, %koagregasyon değerleri ise Salmonella enteritidis test bakterisinin kullanımıyla L. casei LB61 (%31,08) suşunda bulunmuştur. Suşlar, kloroform (%67,05-45,33) ve toluen (%7,88-43,83) ile hidrofobisite göstermişler. Farklı safra konsantrasyonlarında kolesterol gideriminde, suşların artan safra konsantrasyonlarında yüzde kolesterol giderimlerinin arttığını göstermiştir.