Gıda örneklerinden izole edilen staphylococcus'larda biyofilm oluşumu ve antibiyotik dirençliliğinin araştırılması


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2011

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Özlem Ataol

Danışman: NESLİHAN GÜNDOĞAN

Özet:

Bu çalışmada, Ankara'daki çeşitli süpermarketlerden toplanan 56 dana kıyma, 56 tavuk but, 56 beyaz peynir örneği, süt fabrikasından temin edilen 56 çiğ süt örneği ve çeşitli semtlerdeki pastanelerden temin edilen 56 dondurma örneği materyal olarak kullanılmıştır. Çalışılan 280 gıda örneğinden izole edilen 209 Stafilokok suşunun tanımlamaları yapılarak, mikrotitre plak ve kongo kırmızılı agar yöntemleriyle biyofilm oluşumu ve Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemine göre çeşitli antibiyotik dirençlilikleri araştırılmıştır. Tanımlanan Stafilokok suşlarının; %16,3'ü koagülaz pozitif Stafilokok, %83,7'si koagülaz negatif Stafilokok olarak tespit edilmiştir. Koagülaz pozitif Stafilokok suşlarının; %8,1'i S.aureus, %1,9'u S.hyicus ve %6,2'si S.intermedius, koagülaz negatif Stafilokok suşlarının; %22'si S.cohnii, %16,3'ü S.hominis, %17,2'si S.xylosus, %9,5'i S.simülans, %6,2'si S.capitis, %4,3'ü S.haemolyticus, %3,3'ü S.epidermidis, %2,8'i S.auricularis, %1,4'ü S.warneri ve %0,5'i S.saprophyticus olarak tespit edilmiştir. Suşların %77,5‘inin mikrotitreplak yöntemiyle, %40,2'sinin kongo kırmızılı agar yöntemiyle biyofilm oluşumları pozitif olarak saptanmıştır. Suşların; %32,1 i ampisilin'e, %29,2'si tetrasiklin'e, %21,1'i eritromisin'e, %19,1'i metisilin'e, %7,7'si amikasin'e, %7,7'si kloromfenikol'e, %6,7'si gentamisin'e ve %4,8'i klindamisin'e dirençli bulunmuştur. Çalışılan suşlarda vankomisin'e direnç tespit edilmemiştir. Çalışmamızda kullanılan çeşitli gıda örneklerinde birden fazla Stafilokok türünün tespit edilmesi, gıda hazırlanmasında gerekli hijyenik kurallara uyulmadığının bir göstergesidir. Çalışma sonuçlarımızda birden fazla antibiyotiğe direnç ile karşılaşılması halk sağlığı açısındanda önemli bir risk taşımaktadır. Sonuçlarımız antibiyotiklere yüksek oranda direnç göstermesede biyofilm üreten suşlardai üretmeyen suşlara oranla azda olsa daha yüksek dirence rastlanmıştır.