Akciğer Kanseri Hastalarında Primer Evreleme Amacı İle Yapılan Onkolojik F-18 FDG PET Görüntülerinde Tümör Heterojenitesinin Tekstür Analizi Yöntemiyle Sayısallaştırılması ve Histopatolojik Parametreler İle Korelasyon Düzeyinin ve Tanıya Katkısının Değerlendirilmesi


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2016

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: UĞURAY AYDOS

Danışman: Ümit Özgür Akdemir

Özet:

Bu çalışmada primer akciğer kanserinde PET görüntülerinin üç boyutlu tekstür analizi ile tümör heterojenitesi açısından değerlendirilmesi, bu bilgilerin F18 FDG tutulumu ile ilişkili metabolik değerler ile korelasyon düzeylerinin araştırılması ve tekstür özelliklerinin tanıya katkısının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.


Çalışmada 2004-2016 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nükleer Tıp Anabilim Dalında primer evreleme amacıyla PET/BT görüntülemeleri yapılan ve uzak metastazı bulunmayan küçük hücreli dışı akciğer kanseri tanılı 90 hastanın görüntülerine ulaşılmış; bu görüntülerden SUV, MTV, TLG, tümör çapı değerleri ve primer tümöre ait sayısal tekstür özellikleri elde edilmiştir. Aynı zamanda hastaların tümör tipi, lenf nodu metastazı varlığı ve TNM evresi bilgileri kaydedilmiştir.


İki histolojik tip (adenokarsinom ve yassı hücreli karsinom) arasında primer tümöre ait SUVmaks, SUVort, TLG değerleri, BT’de ölçülen en geniş tümör çapları ve histogram özelliklerinden kurtosis 3D yönünden anlamlı farklılık saptanmış; bu değerler yassı hücreli karsinom grubunda daha yüksek olarak bulunmuştur. Konvansiyonel PET değişkenleri ve tekstür özelliklerinin evre 1 grubu, evre 2 ve 3’ten ayırt edebildiği, evre yükseldikçe PET değişkenlerinin ve tümör heterojenitesini yansıtan tekstür özelliklerinin aldıkları sayısal değerlerin arttığı gözlenmiştir.


Tümör lezyonunun metabolik ve volümetrik değerlendirmesini birlikte yapan TLG ve MTV değerlerinin GLCM ve RLM tekstür özellikleri ile SUV değerlerine ve histogram özelliklerine göre daha yüksek düzeyde anlamlı ilişki gösterdikleri saptanmıştır. Lojistik regresyon analizinde kullanılan modellerin tümör tipinin öngörülmesinde %78,9, lenf nodu metastazı varlığının öngörülmesinde ise %67,8 toplam doğruluk oranlarına ulaştığı; bu modelde sadece tekstür özelliklerinin istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar verdiği gösterilmiştir.


Bu çalışmada küçük hücreli dışı akciğer kanserlerinde tümör tipinin ve lenf nodu metastazının öngörülmesinde tekstürel özelliklerin PET/BT görüntülerinden elde edilen konvansiyonel özelliklere üstün olduğu sonucuna varılmıştır.