Proteomik ile Haşhaşta Morfin Yolak Analizi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji, Türkiye

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Setenay Aykanat

Danışman: Mine Türktaş

Özet:

Haşhaş (Papaver somniferum L.) birçok farklı kullanım alanına sahip tıbbi ve endüstriyel bir bitki türüdür. Ekonomik değeri yüksek olmakla birlikte en büyük önemi ürettiği bitkilere özgü sekonder metabolitlerin yapısal olarak farklı bir grubu olan benzilizokinolin alkaloidlerden (BIA) kaynaklanmaktadır. Haşhaş, benzilizokinolin alkaloidleri (BIA) adını verdiğimiz narkotik analjezik etki gösteren morfin ve kodein, ağrı kesici olarak kullanılan tebain, anti-mikrobiyal özellikleri olan sanguinarin, anti-kanser ve anti-viral özelliği gösteren noskapin gibi birçok önemli alkaloid üretmektedir. Bu sebeplerle de haşhaş dünyadaki en eski ve en önemli tıbbi bitkilerden birisi olarak, ilaç endüstrisi tarafından kullanılan en önemli doğal ürün kaynaklarından birisidir. Dolayısıyla haşhaş üzerine yapılacak çalışmalar büyük önem arz etmektedir. Bu projede TMO tarafından geliştirilen ve BIA içerikleri farklı üç haşhaş çeşidinde morfin ve noskapin farklılıklarının protein düzeyine nasıl yansıdığının araştırılmasını amaçlanmaktadır.

Çalışmada kontrol grubu olarak morfin ve noskapin içeriği düşük Papaver somniferum Ofis 96 çeşidi, morfin içeriği yüksek Ofis 1 çeşidi ve noskapin içeriği yüksek olan Ofis NP çeşitleri kontrollü ortamda büyütülecek ve BIA biyosentezinin gerçekleştiği gövdeden ve alkaloidlerin depolandığı kapsülden örnekler alınarak protein izolasyonu gerçekleştirilecektir. İzole edilen örneklerden LC/MS-MS tekniği ile proteom verileri elde edildikten sonra bu veriler çeşitli biyoinformatik araçlar ile yolak analizleri yapılacaktır. Böylelikle haşhaşta BIA içeriklerindeki değişimlerin proteine nasıl yansıdığı sorusuna cevap aranacaktır.

İlk defa yapılacak olan bu çalışmanın sonucunda BIA içeriği üzerinde etkili olduğu belirlenen proteinlerin tespiti ile halen tam olarak çözümlenmemiş olan BIA yolağı farklı bir bakış açısı ile ele alınarak aydınlatılmaya çalışılacaktır. Böylelikle daha ileri düzey fonksiyonel analizler gibi birçok farklı çalışma için de veri edilecektir. Ayrıca ülkemiz tarafından geliştirilen çeşitlerin analizinin yapıalcağı çalışma ile ülke kaynaklarının değerlendirilmesi ve markalaşmasına da katkı sağlanacaktır.