Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2019
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Rashad Mamedov
Danışman: ERDOĞAN HASDEMİR
Özet:Bu çalışmada; Sudan I'in gıda örneklerindeki analizi için basit ve kullanışlı bir elektrokimyasal yöntem geliştirildi. Sudan I (1-Fenilazo-2-naftol) sentetik bir azo boyadır. Yaygın olarak biber tozu, çili biberi, köri ürünleri ve soslarda bulunmaktadır. Çalışmada öncelikle Sudan I'in elektrokimyasal davranışı araştırıldı. Destek elektrolit, pH gibi deneysel çalışma koşulları belirlendi. Geliştirilen yöntemin doğrusal çalışma aralığı (0,196-253,0×10-6 M), gözlenebilme sınırı (LOD) ve tayin sınırı (LOQ) sırasıyla 3,87nM ve 11,40nM olarak belirlendi. Geliştirilen metot ile şalgam suyundaki Sudan I miktarı tayin edildi. Yöntemimiz standart HPLC yöntemi ile mukayese edildi ve doğruluğumuz kanıtlandı