Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2016
Öğrenci: GÖKHAN ÜNLÜ
Danışman: KURTULUŞ BORAN
Özet:Bu tez çalışmasında, kapalı hava çevrimli-infrared enerjili ve ısı pompalı bir kurutucuda kabak çekirdeği ve ayva dilimleri kurutulmuştur. Kabak çekirdeği ve ayva dilimleri sırasıyla 0.470 gsu/gkuru madde, 3.960 gsu/gkuru madde başlangıç nem miktarından, 0.055 gsu/gkuru madde, 0.798 gsu/gkuru madde son nem miktarına 1.5 saatte ve 6 saat 20 dakikada düşürülmüştür. Kurutmayı etkileyen üç önemli unsur (hava hızı, bağıl nemi ve sıcaklık) programlanabilir mantıksal kontrol (PLC) ekranından ayarlanmış ve set değerlerine göre kontrol edilmiştir. Deney düzeneğinde nem alma ünitesi kullanılarak kurutma havası bağıl nemi % 25 değerinde tutulmuştur. Deney süresince kurutma havası hızı 1 m/s ve sıcaklığı 45 °C'ye set edilmiştir. Isı pompası performans katsayısı (COPıp) ve tüm sistemin ısı pompası performans katsayısı (COPts) sırasıyla ayva dilimi kurutma için 4.82, 1.7 ve kabak çekirdeği kurutma için 5.22, 1.513 olarak hesaplanmıştır.