Konaklama işletmelerinde mutfak ve servis personelinin iş tatmini ile, kişisel hijyen bilgi ve uygulamaları


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2014

Öğrenci: EMRE YILDIRIM

Danışman: HÜSNE DEMİREL

Özet:

Bu araştırmada, Antalya İl merkezinde bulunan sekiz konaklama tesisinde görev yapan mutfak ve servis personelinin iş tatmini, kişisel hijyen bilgisi ve kişisel hijyen uygulamalarını ölçme, aralarındaki ilişkiyi inceleme amaçlanmıştır. Araştırmaya 124 mutfak ve 276 servis personeli olmak üzere toplam 400 konaklama tesisi çalışanı katılmıştır. Verilerin toplanmasında iş tatmini ölçeği, araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel hijyen bilgi ve kişisel hijyen uygulamaları formu ile bireylerin demografik bilgilerini belirlemek için bilgi formu kullanılmıştır. Bulgulardan elde edilen sonuçlara göre; bireylerin ortalama iş tatmini puanları 76.2+2.1'dir. Bu durum, ortanın üzerinde bir memnuniyet puanını göstermektedir. Erkeklerin, 30 yaş altının, orta öğrenime sahip olanların, 5 ve altı iş deneyimine sahip olanların ve hijyen eğitimi alanların iş tatmini puanlarının daha fazla olduğu bulunmuştur (p<0.05). Çalışanların kişisel hijyen bilgi puanlarının ortalaması 34,25±2,24 ve hijyen uygulama puanları ortalaması ise 76,29±3,83'tür. Çalışanların kişisel hijyen bilgi düzeyleri genel olarak ortalama değerler arasında olsa da, düzenli diş hekimine gitme, diş ipliği kullanma, el ve vücut temizliğinde ilk yardım ya da yaralanma gibi konularda, ya da özellikle temizlik malzemelerinin ortak kullanımında hala yeterli bilincin yerleşmediği görülmektedir. Çalışmada katılımcılara sorulan soruların fazlaca bir kısmına doğru ya da yanlış olarak seçilen ifadelerle yanıt verilmiş, bilmiyorum yanıtı ise çok az seçilmiştir. Bu durum, genel olarak çalışanların hijyen bilgilerinin olduğunu, ancak yanlış bilgilerin de olabileceğine işaret etmektedir. Genel olarak sorulara verilen yanıtlar genel hijyen bilgisi konusunda çalışanların yeterli olduğunu göstermektedir. Ancak çalışanların hijyen bilgi düzeyleri ile hijyen uygulamaları arasında bir farklılığın da olduğu görülmektedir. Örneğin bir çalışan, her altı ayda bir diş hekimi kontrolüne gitmenin gerekli olduğu sorusuna doğru yanıt verirken, aynı çalışanın bu kontrollere gitmediği de görülmektedir. Burada uygulama ile bilgi arasında bir farkın olduğu da görülmektedir. İş tatmini puanları gibi kişisel hijyen bilgisi puanları da, cinsiyet, işini sevme durumu, eğitim ve gıda sektöründe çalışma durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar göstermektedir (p<0.05). Çalışanların cinsiyeti, yaşı, eğitim durumu, görev türü, işini sevme durumu ve hijyen eğitimi almanın kişisel hijyen uygulamaları puanı üzerinde etkilidir (p<0.05, p<0.001). İş tatminini ile kişisel hijyen uygulama puanı arasında negatif yönde bir ilişki varken (r=-0.134; p<0.05), iş tatmini ile kişisel hijyen bilgi puanı arasında ilişki yoktur.