Covid-19 Pandemi Sürecindeki Kısıtlama Ve Uygulamaların Acil Servise Olan Hasta Başvurularına Etkisi


Tezin Türü: Tıpta Uzmanlık

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Acil Tıp Anabilim Dalı , Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Dr. Emel BOZGÜNEY

Danışman: Ahmet Demircan

Özet:

Giriş: Bu çalışmanın amacı Covid-19 Pandemisi‘nin ülkemizde göründüğü ilk tarihten itibaren yapılan değişikliklerle beraber acil servis başvurularının özellikle akut koroner sendrom (AKS), akut iskemik serebrovasküler olay (Akut İskemik SVO) ve ileri evre septik şok için etkilenip etkilenmediğini değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Tek merkezli retrospektif vaka kontrol çalışması olan bu çalışmada 1 Ocak 2020-31 Aralık 2020 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Acil Servisi‘ne olan başvurular ve bir önceki yılın başvuruları incelendi. Ayrıca üç hastalığın da başvuruları hem bir önceki yıl ile hem pandemi öncesi dönem ile karşılaştırıldı. Ayrıca üç hastalığın alt grupları ve Akut iskemik SVO ve ileri evre şok hastalarında acil serviste kalış günleri de karşılaştırıldı.
Bulgular: 2020 yılında genel olarak acil servise başvurular bir önceki yıla göre %35 azalmıştır. Pandeminin erken dönemlerinde (Mart, Nisan, Mayıs 2020) hem bir önceki yıla göre hem de pandemi öncesi döneme (Ocak, Şubat 2020) göre başvurular hem genel anlamda hem de bakılan üç hastalık için de azalmıştır. Akut SVO ve ileri evre şok için acilde kalma süreleri azalmıştır.
Sonuç: Pandemiye yönelik uygulamalar ve Covid-19‘un kendisi Covid-19 dışı hastalıkların acil servis yükünü hem başvuru anlamında hem de kalış süresi
anlamında azaltmıştır. Pandemi hastaneleri yönetimi ve ülke yönetimi geçmiş dönemde yapılan uygulamaları değerlendirip daha faydalı uygulamalar ve planlar geliştirip bu hastalığı en az zararla mağlup etmeyi amaçlamalıdır.
Anahtar Kelimeler: Covid-19, acil servis başvuruları, akut koroner sendrom, serebrovasküler olay, şok