TAKVİYE EDİCİ GIDALARDA VE BİTKİSEL ÇAYLARDA PİROLİZİDİN ALKALOİDLERİNİN MİKTAR TAYİNİ VE TOKSİKOLOJİK AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, FARMASÖTİK TOKSİKOLOJİ ANABİLİM DALI, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Merve Nisa Selcen GÜRBÜZ

Danışman: Emre Durmaz

Özet:

Pirolizidin alkaloidleri (PA), dünya çapında 6000’den fazla bitki türünde bulunan ve en yaygın toksik

ikincil bitki metabolitleridir. Bu bileşiklerin özellikle 1,2 doymamış bağ yapısına sahip olanları,

genotoksik ve kanserojen özellikleriyle insan sağlığı açısından tehdit oluşturmaktadır. Düzenleyici

kurumlar arasında PA ile kontamine olmuş ürünlerin tüketilmesi ile ilgili riskler konusunda kaygı ve

artan bir farkındalık bulunmaktadır. Çalışmamızda PA varlığı yeşil çay ve yeşil çay takviyeleri, form

çayları ve papatya çayları, karışık bitki çayı gibi yapısında PA bulunmayan ürünlerin ve karakafes

otu, öksürük otu gibi bu alkaloitleri içeren ürünlerin miktar tayinleri gerçekleştirilmiştir. 28 adet PA

analizi Bfr yöntemi temel alınarak kuadrupol uçuş zamanlı kütle spektrometresi-sıvı

kromatografisine (LC-MS-QTOF) dayalı bir yöntem valide edilerek gerçekleştirilmiştir.

Çalışmamızda 34 farklı üründe en çok intermidine ve N-oksiti olmak üzere 11 farklı PA’lara

rastlanmıştır. PA içen örnekler dışındaki 31 örneğin %44’ünde (14) en az bir PA tespit edilmiştir.

En yüksek toplam PA miktarları beklenildiği üzere Sympytum officinale örneklerine aittir. Analizi

yapılan numunelerde 17’sinde 2,70 ng/g-9,37 μg/g aralığında değişen miktarlarda PA’lara

rastlanmıştır. Numunelerde tespit edilen miktarların bazıları izin verilen limit değerlerin üzerinde

olduğu görülmüştür. Ülkemizde bulunan farklı tipteki örneklerle ilgili ilk veriler elde edilmiştir.

Anahtar Kelimeler : LC-MS-QTOF, pirolizidin alkoloid, takviye edici gıdalar, bitkisel

çaylar