Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2008
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Can TUFAN
Danışman: FATMA AKAR
Özet:Günümüzde, diyabet, modern toplumu artan bir oranda etkisi altına alan metabolik bir hastalıktır. Bu metabolik hastalıga eslik eden kardiyovasküler sistem hastalıkları, birincil mortalite nedenidir. Bu kardiyovasküler sistem hastalıkları içinde, damar endotelinden salınan nitrik oksit düzeyinde düsüs önemli bir yer tutmaktadır. Kırmızı sarabın, içeriginde bulunan fenolik yapılı bilesiklerden biri olan ve antioksidan özelliginden sorumlu oldugu bilinen resveratrolün, endotelden salınan nitrik oksit düzeyini artırıcı etkisi kanıtlanmıstır. Bu çalısmanın amacı; diyabet nedeniyle bozulan endotel fonksiyonu üzerine, resveratrolün koruyucu etkisi olup olmadıgının arastırılmasıdır. Bu amaçla tavsanlarda 100 mg/kg dozunda intravenöz alloksan uygulaması ile diyabet olusturulmustur. Tedavi gruplarında, 5 ve 50 mg/L konsantrasyonda resveratrol, 8 hafta boyunca tavsanların içme suyuna katılmıstır. Nitrik oksit ve süperoksit olusumu üzerine resveratrolün etkisi, plazma ve aorta nitrit/nitrat ve nitrotirozin düzeylerinin uygun EL SA kitleriyle ölçülmesi sonucu belirlenmistir. Olası diger bir kardiyoprotektif etki, plazma total kolesterol, DDL, YDL ve trigliserit düzeylerinin enzimatik analiz kitleriyle ölçülmesi sonucu lipit profili üzerinde incelenmistir. Diyabet nedeniyle plazma ve aorta nitrit/nitrat düzeylerinde olusan düsüs, resveratrol tedavisiyle kısmen düzelmis, ancak nitrotirozin düzeyleri degismemistir. Resveratrol tedavisiyle plazma total kolesterol düzeylerinde görülen artısın, YDL kolesterol artısına baglı oldugu düsünülmektedir. Resveratrol tedavisi sonrası DDL kolesterol ve trigliserit düzeylerinde anlamlı bir degisiklik görülmemistir. Bu sonuçlar, diyabetin endotel fonksiyonu ve lipit profilinde olusturdugu zararlı etkiler üzerinde, resveratrolün iyilestirici etkisi oldugunu göstermektedir.