Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2007
Öğrenci: DUYGU ÖZTAN
Danışman: UFUK GÜNDÜZ
Özet:Bu çalışmada, üzümden tirosinaz enziminin ekstraksiyonu ve saflaştırılması yapılmıştır. Ekstrakte edilen ve saflaştırılan tirosinaz enzimi, uygulama alanlarından biri olan sulardaki fenollerin giderimiyle ilgili çalışmalar için kullanılmıştır. Ayrıca piyasadan alınan saf tirosinaz enzimi ile fenol giderimi çalışmaları yapılmıştır. Bu deney sonuçları, üzümden ekstrakte edilen ve saflaştırılan enzim ile karşılaştırılmıştır. Üzümden tirosinaz enziminin ekstraksiyon ve saflaştırma aşamaları; sırasıyla, ham enzim ekstraktının eldesi, Triton X-100 ve PVP (polivinil pirrolidon) kombinasyonu ile saflaştırma ve son aşama olan amonyum sülfat çöktürmesidir. Spesifik aktivite üzerine, Triton X-100 ve PVP miktarının etkileri incelenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucu, % 3 (a/h) PVP ve % 4,5 (h/h) Triton X-100 kullanıldığında en yüksek spesifik aktivite (2874,51 U/mg protein) gözlenmiştir. Enzimatik yolla fenol uzaklaştırma verimi üzerine, enzim miktarının, bekleme süresinin ve sıcaklığın etkileri incelenmiştir. Buna göre, tirosinaz enzimi kullanılarak maksimum fenol uzaklaştırma veriminin elde edildiği sıcaklık 25 oC ve bekleme süresi 3 saat olarak belirlenmiştir. Aynı enzim aktivitesini veren miktarlar kullanılarak üzümden elde edilen enzimle yaklaşık % 75-79 ve piyasadan alınan saf tirosinaz enzimi ile yaklaşık % 92-95 verimle fenol giderimi yapılmıştır. Üzümden elde edilen enzim miktarı % 50 artırıldığında ise yaklaşık % 82-89 fenol uzaklaştırma verimi elde edilmiştir.