Nane Ve Maydanoz Ekstraktları İle Sirkenin Marul Yapraklarındaki Mikrobiyal Yüke Etkisi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme Ve Diyetetik Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2019

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: BÜŞRA AYHAN

Danışman: Saniye Bilici

Özet:

Bu çalışma; nane ve maydanoz ekstraktları ile sirke ve klorun marul yapraklarındaki

mikrobiyal yüke etkisini belirlemek, araştırıcı tarafından nane ve maydanoz ekstraktları

temelli geliştirilen ve organoleptik özellikleri uygun bir salata sosunun servis aşamasındaki

olası bulaşlara karşı etkinliğini değerlendirmek amacıyla planlanıp yürütülmüştür.

Çalışmada kontrol grubu örneklerinde sadece musluk suyu ile yıkama yapılmıştır. Çalışma

örneklerinde ise yıkama sonrası marul yapraklarının dezenfeksiyonu amacıyla 5 ve 10

dakikalık sürelerde klor için 200 ppm/L, sirke, nane ve maydanoz ekstraktı için 50 mL/L

uygulanmıştır. Araştırıcı tarafından geliştirilen salata sosunun antimikrobiyal etkinliğini

belirlemek amacıyla marul örnekleri salata sosuna daldırılıp çıkarılmış veya 5 dakika

bekletme işlemi uygulanmıştır. Çalışma sonucunda; dezenfektan uygulamalarının

mikrobiyal yükte görülen azalma miktarlarının istatistiksel olarak anlamlı olduğu

bulunmuştur (p<0,05). Toplam bakteri yükünde en iyi azalma 15 dakika süresince

uygulanan klor ve sirkede görülmüştür. Enterobacteriaceae yükündeki en iyi azalmayı ise

15 dakikalık nane ekstraktı uygulaması sağlamıştır. Koliform bakteri yükünde en iyi

azalmayı 15 dakika sirke uygulaması sağlamıştır. Fekal koliform bakteri yükünde en etkin

uygulamalar 15 dakika boyunca süren maydanoz, klor ve sirke uygulamalarıdır. E. coli’de

ise 15 dakika maydanoz ekstraktı ile 5 ve 15 dakika klor uygulamalarında en iyi sonuç

alınmıştır. Servis sırasında personel kaynaklı bulaş riski yüksek olan S. aureus yükünde

salata sosu kullanımında 5,96 log kob/g azalma görülmüştür. Hazırlanan salata sosu ile

yapılan analizlerde ise salata sosunun mikroorganizma yüklerinde neden olduğu azalma

miktarı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,00). Salata sosunun organoleptik

açıdan genel değerlendirmesi ise 5 puan üzerinden 3,90 ± 0,96’dır. Çalışma sonuçları,

doğal ekstraktların dezenfektan etkisinin varlığını kanıtlar niteliktedir. Ayrıca bir salata

sosu olarak kullanımlarının da servis aşamasındaki mikrobiyal bulaşların azaltılmasında

etkili olabileceğini göstermektedir.


Anahtar Kelimeler: Bitki Ekstraktı, Dezenfektan, Klor, Sirke, Nane, Maydanoz